Uspjeh ekologa Srednjoškolskog centra u Rogatici – Od zapuštenog dvorišta napravili učionice

02.01.2022.

ROGATICA – Eko izazov tim koji baštini dugogodišnji rad ekološke sekcije Srednjoškolskog centra „27. januar“ u Rogatici, pred kraj tek minule 2021. dobio je značajno priznanje. Ušao je u top 10 najboljih učesnika velike ekološke akcije iz projekta „Eko izazov – učinimo svoju zemlju još ljepšom“, koga je tokom sada već prošle godine provodilo udruženje građana „Ruka“ uz podršku Ambasade Sjedinjenih država Amerike u BiH sa ciljem da se u svojim sredinama donesu promjene u zaštiti životne sredine kroz takmičenje „Eko izazov“ i afirmaciju mladih da postanu lideri u svojim sredinama i okruženju.

Ekolozi srednjoškolaca u Rogatici u ovaj projekat ušli su prije više od godinu dana sa namjerom da uređenjem dvorišta oko svoje škole kojeje veličine više stotina kvadratnih metara površine i saniranja bivšeg korita rijeke Rakitnica, koje je ostalo napušteno i vremenom zaraslo u šiblje i korov nakon 2016. godine i okončanja regulacije vodotoka koji je gravitirao objektima i dvorištu Srednjoškolskog centra, priča koordinator rada Eko tima psiholog u Centru Dragana Kusmuk uz napomenu da sve to sada ima sasvim drugu ljepšu sliku i namjenu pa i za mogućnot održavanja časova redovne nastave u prirodi ne samo iz predmeta obrazovanja agroturističkih tehničara, nego i iz drugih zanimanja koja se stiču kroz školovanje u ovoj obrazovno-vaspitnoj ustanovi, a da se ne govori o slobodnom vremenu učenika.

Priključili smo se, dodaje ona, porodici u kojoj je bilo još 208 timova iz osnovnih i srednjih škola i dječijih vrtića u BiH. U naš rad, i pored pandemije virusa korona, na 15 volonterskih akcija uključilo se preko 50 učenika i znatan broj profesora i ostalih radnika Centra i nakon godinu dana rada ocjena je došla od posebno formiranog stručnog žirija i na naše zadovoljstvo ušli smo među 10 najuspješnijih timova iz Mostara, Glavičice kod Bijeljine, Zenice, Brčkog, Cazina i nekih drugih mjesta, ali ne i naše bliže okoline.

Istina, na završnoj ceremoniji koja je održana u Sarajevu, nismo dobili nagradu, jer je za to bila vrlo jaka konkurencija i projekti, ali jesmo specijalnu zahvalnicu. Za nagradu ćemo se, nakon ovogodišnjeg iskustva, boriti naredne godine i sa novim programom, jer se, obaviješteni smo, takmičenje „Eko izazov“ nastavlja sa istim ciljem, ali sa većim brojem nagrađenih učesnika među kojima je ove godine bilo 97 škola i vrtića, 63 nevladine orgnizacije i kompanije i 46 pojedninaca i neformalnih grupa sa ukupno 26.230 volonetra.

Pored aktivnosti na projektu „Eko izazov“ ekolozi Srednjoškolskog centra, reče psiholog Dragana Kusmuk, koja je imala podršku kolegica-profesorica, Vasilije Ujić i Bojane Limić i pedagogice Danijela Krsmanović, koja je ovom poduhvatu dala i radni naslov „Danas je lijep dan – mogu i hoću“, ali i uprave Centra i Opštinske uprve u Rogatici na čelu sa načelnikom Miloradom Jagodićem, kroz akcije manjeg obima i značaja radili su na poboljšanju životne sredine organizovanjem akcija na sakupljanju smeća, košenju i odvozu trave, pravljenju kućica za ptice i izradu ukrasnih tabli u dvorištu škole, sadili i održavali cvijeće, popravljali i farbali polomljene klupe u krugu i bližoj okolini Centra. Nosioci su i radova u vlastitom plasteniku koji služi za praktični dio nastave agroturističkih tehničra koji se obrazuju u okviru redovne nastave u Centru, a u cilju ekološke popularizacije i promocije ekologije uradili su promotivni eko-ceker koje su dijelili građanima i jedan dan su sa radnicima ŠG „Sjemeć“ učestvovali su i u sađenju Pančićeve omorike i sve to uz obilježavanje eko datuma objavili na njihovoj i opštinskoj FB stranici.