Proizvodnja mlijeka u Rogatici – I pored niske cijene raste proizvodnja i otkup

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 13. februara 2022. 058.ba

ROGATICA – I pored konstantno niske otkupne cijene, proizvodnja i otkup mlijeka u opštini Rogatica iz godine u godinu raste. Pokazuju to podaci da je 2015. godine proizvedeno i mljekarama predato nepunih 426.000 litara. Već 2017. na području opštine proizvedeno je i mljekarama „Pađeni“ i „Milkos“ predato 690.000 litara. Naredne 2018, 832.000, 2019. otkup je prešao milion litara, a prošle, 2021, milion i 132.000 litara,rekoše u Odjeljenju za lokalni razvoj, privredu i društvene djelatnosti Opštinske uprave.

Povećanje otkupljenih količina rezultat je i stalnog povećanja broja proizvođača. Prešao je cifru od 100 i konkurencija za najmljekara opštine iz godine u godinu sve je veća. Na primjer, 2020. rekorder je bila porodica Vitomir sa farmom u selu Dobrašina, a prošle godine primat je preuzela farma „Kajtaz“ sa Piskavica u Berkovićima, koja je proizvela i mljekari „Pađeni“, sa kojom ima dugoručno ugovorenu saradnju, predala 144.000 litara ili za 157 posto više nego godinu ranije kada je ovaj proizvođač predao nešto više od 56.000 litara. Zasluga: povećan broj muznih krava i pasminskog sastava grla.

Među ostalih prvih 10 najvećih proizvođača u prošloj godini našli su se Drago Karišik iz Gučeva sa 70.887 litara i dosadašnji rekorder u proizvodnji mlijeka porodica Vitomir iz Dobrašine sa preko 70.856 litara i Zoran Ristović iz Lađevina koji je proizveo i predao 36.000 litara.

U odnosu na 2020. zapaženo povećanje imao je i Milorad Cvijetić iz Babljaka. Proizveo je 33.100 litara, a godinu ranije nešto više od 24.000.

Neznatno manju proizvodnju prošle u odnosu na prethodnu godinu, ali ipak značajnu, imali su Radomir i Svjetlana Ćebić iz Zaganovića sa 61.728 litara, Dragan Nedić i Nedeljko Nikolić iz Brankovića sa 40.884, odnosno 38.189, Vitomir Perišić iz Krmčića sa 33.777 i Mitar Pajić iz Mislova na obroncima Dvetaka sa 28.521 litara.

Većina njih rekoše da su razlog niske otkupne cijene mlijeka. Biće nas i manje i sa manjim količinama dok je god litar mlijeka 50 feninga, a troškovi proizvodnje rastu ne jednocifrenim, nego čak i trocifrenim procentima, poruka je većine proizvođača mlijeka u Rogatici.

Evo i konkretnih razmišljanja. Jedno je došlo od Drage (Milorada) Karišik iz Gučeva koji bi, ako bi se kao u sportu, pravila tabela najuspješnijih proizvođača mlijeka u 2021, bio vice-šampion, odnosno na drugom mjestu, ispred skoro 100 ostalih proizvođača. Proizveo je i mljekari „Pađeni“isporučio više od 70.000 litara mlijeka.

Razlog je, reče Drago, u tome što sam osjetno povećao broj muznih krava u štali. Trenutno imam 13 grla češke i austrijske visokomliječne simentalke koje uz dobru ishranu i njegu, koju zasad nekako obezbjeđujem, daju „rijeku mlijeka“.

Hoće li i dalje tako ići veliko je pitanje, dodaje ovaj relativno mmladi poljoprivrednik koji se opredijelio na uzgoj krava i proizvodnju mlijeka. Razlog je nenormalno i stalno povećanje cijena stočne hrane, posebno koncentrata bez koga nema dosta i kvalitetnog mlijeka. Kako to praktično izgleda najbolje se vodi da je kilogram koncentrata sa 0,48 otišao na 0,82 maraka,a cijena mlijeka povećana je za svega 0,05 makara po litri. Bar tako sam upoznat.

Otišle su cijene i ostale stočne hrane. Sada je bala sijena sa prirodnih livada od 8 do 12 kilograma četiri, a prošle godine bila je ispod dvije marke. Slično je i sa ostalom stočnom hranom što direktno utiče na proizvodnju mlijeka a time i na zaradu uzgaivača krava koja nikada nije bila adekvatna uloženom trudu i troškovima.

Što se tiče mljekare „Pađeni“ kao otkupljivača mlijeka, ja im nemam nikakve zamjerke. Sve što proizvedem i predam, uredno,ali po nekad sa malo zakašnjenja, plate. I država izvršava obećano i otud razlog da sam za godinu dana proizvodnju poveća za više od 5,5 puta, reče Drago koga očito samo visoke cijele stočne hrane na jednoj, i niske otkupne mlijeka na drugoj strani, mogu zaustaviti da ubrzo ne dođe do 100 hiljaditog litra mlijeka godišnje.

I Vitomir Perišić sa proizvodnjom od 33.777 litara mlijeka u prošloj godini od deset muznih krava žali se na povećane cijene stočne hrane posebno koncentrata. Trebalo bi da ga zamijeni povećana proizvodnja travnodjetelinskih smjesa, ali i tu su cijene kočnica. Radi se o cijenama umjetnog gnojiva i nafte. To će sigurno, reče on, uticati na sjetvu, a time i na količinu travnodjetelinskih hranjiva. To opet znači manje mlijeka i manje zarade nas proizvođača, pogotovo ako bi se ne daj Bože ponovila prošlogodišnja suša.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.