Stambeno zbrinjavanje boračke populacije u Rogatici – Bez stanova 115 porodica

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 10. februara 2022. 058.ba

ROGATICA – U drugom pokušaju stambenog zbrinjavanja boračke populacije koga prema posebnom programu nose Vlada i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite, u opštini Rogatica prijavilo se 115 kandidata od čega 99 porodica poginulkih boraca i 16 ratnih vojnih invalida (RVI) od prve do zaključno sa četvrtom kategorijom invalidnosti.

Načelnik Odjeljenja za opšte poslove u Opštinskoj upravi Andrijana Nešković reče da stanove traži 34 porodice, a 81 porodica bi se zadovoljile sa novčanim sredstvima za rješenje svojih stambenih potreba izgradnjom novih porodičnih kuća ili adaptacijom postojećih.

Sve ove podatke, dodala je ona, dostavili smo resornom ministarstvu još polovinom prošle godine pa se na nas posljednji apel za dostavljanje prioritetnih lista ne odnosi. Mi čekamo da se priđe konkretnom rješavanju ovog pitanja i izvršavanje naših novih obaveza. Dakle, što se nas tiče, na potezu je resorno ministarstvo i Vlada Srpske, a mi smo na raspolaganju da odradimo sve što se od nas bude tražilo.

Na raspisani oglas za rješavanje stambenih pitanja boračke populacije u Rogatici javilo se i 12 RVI, od kojih dva računaju na dobijanje stana, a ostalih 10 bi svoje stambne potrebe rješavali uz pomoć u finansijskim sredstvima. Što više to bolje.

Sekretar u Opštinskom udružnju RVI Aleksandar Tomić, bio je član Opštinske komisije za rješavanje stambenih pitanja boračke populacije. On reče da RVI koji su podnijeli zahtjeve imaju dobre šanse da im se zahtjevi pozitivno riješe. Ispunjavaju tražne uslove prema postojećoj kategorizaciji invalidnosti. Problem je što poslije svake procjene invalidnosti dolaze „novi“ RVI, najčešće, sa većim procentom pa će vjerovatno već od naredne godine biti invalida bez riješenog stambenog pitanja.

Inače, na području opštine ima oko 200 RVI iz posljednjeg Odbrambeno-otadžbinskog rata, a u Udruženju je sa plaćenom članarinom registrovano oko 150 i taj broj se stalno mijenja. Neko ode, neko dođe, a ima i onih koji „promijene svijet“.

Ovo je i prilika da se podsjetimo da su prvim Programom stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i RVI od prve do četvrte kategorije iz 2008. u Rogatici Vlada i resorno ministarstvo finansirali izgradnju tzv „boračke“ zgrade u naselju Kruščica, u susjedstvu „Džoline zgrade“ (glumica Anđelina Džoli, tada ambasadorka UNICEF-a) u kojoj su zbrinuta izbjegla i raseljena lica.

U „boračkoj zgradi“ korisne površine 800 kvadratnih metara nalazi se 14 stanova, od čega dva dvosobna, 6 jednosobnih i šest garsonjera sa zajedničkim prostorijama veličine 117 i podrumima za ogrijev od 138 kvadratnih metara. Dvanaest ovih stanova finansirali su resorno ministarstvo za boračko-invalidska pitanja, a dva stana u vrijednost od preko 50.000 maraka opština za smještaj socijalno ugroženih lica, rečeno je tada. Učešće lokalne zajednice u ovoj boračkoj zgradi bilo je i kroz obezbjeđenje zemljišta na kojoj je izgrađena, projektne dokumentacije i cjelokupne infrastrukture od elektroenergetskog priključka, priključci vode i kanalizacije do telefona.

Ako bi se primijenila analogija iz 2008, onda bi Rogatica uskoro mogla dobiti još jednu boračku stambenu zgradu, jer je 34 porodice izrazilo želju za rješavanje stambenog pitanje kroz dobijanje odgovarajućeg stana.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.