Memorijalni šahovski turnir u Istočnom Sarajevu – Zapažen uspjh Rogatičana

Tekst: Sreten Mitrović – Foto: Momir Ašonja - 28. marta 2022. 058.ba

ROGATICA – U organizaciji Gradskog odbora slijeoih i slabovidnih lica Istočno Sarajevo i maksimalu podršku Šahovcskog kluba (ŠK) „Hendikep“, juče, nedjelja 27. mrta, održn je prvi, pozivni, memorijalni šahovski turnir u znak sjećanja na Srđana Trifkovića, poznatog šahiste, još poznatijeg humanitarca i narodnog guslara, koji je uz ostalo bio i predsjednik udruženja guslara Republike Srpske, nadavno preminuo u 68 godini.

Pokrovitelj turnira, koji je okupio 33 najboljih šahista Sarajevsko-romanijske i Gornjedrinske regije je Udruženje penzionera iz Istočnog Sarajeva. Igralo se na 33 ploče po švajcarskom sistemu u devet kola sa tempom igre 10 minuta po igraču uz dodatnih 3 sekunde, reče Momir Ašonja, Rogatičanin po porijeklu i mjestu boravka, predsjednik Šahovskog kluba „Hendikep“ Istočno Sarajwvo i jedan od inicijatora i glavnih nosilaca organizacije turnira.

Među učesnicima turnira bio je i FIDE majstor Predarg Batinić iz ŠK „Glasinac“ sa Sokoca, a svi ostali su bili kategorisani šahisti.

Nakon zanimljive i strpljive višesatne igre, prvo mjesto osvojio je Dragoslav Ivanović, član ŠK „Gorski“ iz Rogatice, koji je osvcojio 7 od mogućih 9 poena. Drugo mjesto pripalo je FIDE majstiru Predragu Batiniću iz Sokoca sa takođe 7 poena. Sedam poena osvojio je i treće plasirani Milan Jovoviću iz ŠK „Slavija“ iz Istočnog Sarajeva sa opet 7 poena, dok su četvrto plasirani Saša Kosorić iz Glasinca petoplasirani Nikola Janjić iz Slavije osvojili po 6,5 poena i ovoj petorici pripale su simbolične novčane nagrade, dok je prvoplasirani Ivanović u svoj klub i Rogaticu ponio i pehar organizatora.

Zanimljivo da je, iako prvi, turnir izazvao veliki interes među ljubiteljima ove revne igre i posebno među šahistima od kojih neki, zbog ograničenog broja i prostora, nisu mogli dobiti priliku da pokažu šta znaju i umiju.

Iz Rogatice i ŠK „Gorski“, naglasio je Momir Ašonja, na turniru je učestvovala ne velika grupa šahista i uz pobjednika turnira Dragoslava Ivanovića Milan Brkić osvojio je deveto mjesto sa 5,5 poena, Srđan Sredojević bio je dvanaesti sa 5 i po 4,5 poena osvojili su Nenad Đerić na 17-tom i Radovan Rosić na 19-tom od ukupno 33 takmičara, koji rekoše da je turnir dobro organizovan i da će, ako budu zdravi, i dogodine poći da se druže u čast njihovog prijatelja za šahovskom tablom Srđana Trifkovića.

Pored pet učesnika turnira, koji su postigli zapažen uspjeh, ŠK „Gorski“ kolege iz ŠK „Hendikep“ pomogli su i na taj način što je glavni sudija bio Nikola Lubarda i direktor turnira Momir Ašonja.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.