Poljoprivredna radionica u Rogatici – Kako do certifikata o organskoj proizvodnji

18.03.2022.

ROGATICA – Značaj i certifikacija organske proizvodnje u poljoprivredi bili su prošlog četvrtka tema višečasovne radionice koja je u organizaciji Ministarstva za poljoprivredu, šumarstrvo i vodoprivredu Republikke Srpske i Resora za unapređenje sručnih usluga u poljoprivredi – Radna jedinica Sokolac i podršku nadležnih službi u opštini Rogatica održana u Rogatici u prisustvu većeg broja poljoprivrednih proizvođača i predstavnika svih dvanaest lokalnih zajednica Sarajevsko-romanijske i Gornjedrinske regije kojim je poljoprivreda zanimanje ili obaveza trenutnog radnog mjesta.

Pošlo se od toga šta je organska proizvodnja i kako se posteje organski proizvođač u skladu sa postojećom pozitivnom zakonskom regultivom?

Ide to, rečeno je po fazama. Jedna je da kod proizvođača postoji razvijena svijest o očuvanju i unapređenju životne sredine i da se donese odluka za bavljenje organskom proizvodnjem poljoprivrednih proizvoda koji isključuju upotrebu sintetičkih đubriva i pesticida, hormona rasta, vještačkih aroma i boja i adetiva uz strogu zabranu upotrebe genetički modifikovanih orgnizama (GMO). To se dokazuje certifikatom i odgovarajućim znakom koga na području Republike Srpske izdaje ovlašćena kuća BIO Organic Control Sistem.

Kad se dobije certifikat proizvođač je, u svom interesu radi bolje prođe na tržišti i podrške resornog ministarstva i Vlade Republike Srpske, obavezan da svoju proizvodnju obavlje u skladu sa propisima o organskoj proizvodnji i o tome svake godine obaviještava kontrolnu organizaciju sa planom proizvodnje u narednom periodu. Uz to obavezan je da vodi evidenciju o proizvodnji i da u svasko doba omogućiti kontrolnoj organizaciji pristup zemljištu i objektima u kojim se vrši organska proizvodnja. Samo u takvim uslovima njegova proizvodnja sa kontrolnim znakom koga prati odovarajući certifikat može se zvati organska i proizvodi organski. Sve drugo je podvala i falsifikat, rečeno je na radionici.

Certifikovana organska proizvodnja i proizvodi sa logo-oznakom kontrolne organizacije može se tako zvati i izlaziti na tržište.

Na ovaj način nestaće neispravno odomaćena priča i naziv „organski proizvod“ za svaki proizvod iz dosadašnje konvencionalne tradicionalne proizvodnje u kojoj je bilo svega i svašta.

Priča o organskoj proizvodnji bila je svojevrstan vanredni nešto duži nastavni čas za učenike trećeg razreda u ovdašnjem Srednjoškolskom centru „27. Januar“ za zanimanje agro-turistički tehničar koji su ga odslušali u pratnji profesorke Jelene Nedić.

Kako rekoše saznali su puno novog iz oblasti organske proizvodnje što će im poslužiti u daljem školovanju i redovnom poslu u zanimanju koga su odabrali kao životno opredjeljnje.