Skupština opštine Rogatica – Usvojene izmjene urbanističkog plana

31.03.2022.

ROGATICA – Redovna, 14. po redu sjednica SO-e Rogatica, koja je održana danas, imala je obiman dnevni red. Doneseno je više značajnih odluka i razmatrano izvještaja o radu opštinskih organa, organizacija i ustanova čiji je osnivač i finansijer opština.

Među donesenim odlukama posebnu pažnju izazvala je o usvajanju izmjena i dopuna Urbanističkog plana opštine i posebno Rogatice kao gradskog naselja u kome je planirano već imenovano „Novo naselje“ za individualno i kolektivno stanovanje sa potrebnim pratećim objektima među kojim je škola, dječiji vrtić, ambulanta i drugi neposredno uz postojeći Sportsko-rekreativni centar sa sjeverozapadne strane i postojećeg puta Stara pilana – Krmčići. Pošto se radi o znatnom inoviranju koji je tražio prilagođavanju sadašnjim potrebama i uslovima, „Urbis Centar“ iz Banja Luke, uradio je detalje novog naselja koji će biti sastavni dio postojećeg Urbanističkog plana koji je donesen 2014. godine.

Plan „Novog naselja“, rekao je u ime „Urbis centra“ Goran Dimitrić, sastoji se iz tekstualnog dijela sa pet poglavlja. Tu je analiza i ocjena stanja, problemi razvoja i uređenja prostora, ciljevi, program sa koncepcijom razvoja i plan realizacije utvrđen urbanističkim planom čija realizacija će moći teći od objavljivanja odluke o izmjenama i dopunama.

Drugi dio plana je grafika sa kartama stanja od granica preko hidroloških, geoloških, seizmoloških i karata mineralnih sirovina do stanja elektroenergetske i telekomunikacione infrastrukturne mreže, sve u omjeru 1 na prema 25000.

Plan koji se kao javni dokumenat završava kartama planiranih rješenja biće izložen u tekstualnom i grafičkom dijelu na stalni uvid kod nadležnog organa uprave za poslove urbanizma i biće objavljen na internet stranici opštine rečeno je u donesenoj odluci.

REALIZOVANO 18 PROJEKATA

U drugom dijelu sjednice razmatran je i izvještaj načelnika i opštinske uprave u kome je posebno obrađeno pitanje realizacije raznih infrastrukturnih projekata. Radi se o 18 različitih projekata u čiju realizaciju je utrošeno preko 2,5 miliona maraka. Na prvom jestu je projekat „Izgradnja dijela vodovodnog sistema u naseljima Plješevica, Ćemanovići i Donji Seljani“, koji je realizovan uz pomoć projekta prekogranične saradnje sa Srbijom i Crnom Gorom, u vrijednosti od 359.000 maraka. Tu je i projekat asfaltiranja ulica u naselju Rogatica sa utrošenih skoro 200.000, te projekat sanacije mokrih čvorova u Srednjoškolskom centru sa 85.000 maraka i drugi relativno jeftiniji ali značajni projekti, ni jedan sa nižom cijekoštanja od najmanje 5.000 maraka.

Govoreći o svom i izvještaju ostalih orgna Opštinske uprae, načelnik Milorad Jgodić rekao je da bi volio da je urađno više projekata, ali ovo što je urđeno je maksimalno moguće obzirom na budžetske mogućnosti i posebno što je i 2021. bila godina pandemije virusa korona. Da je bilo više para bilo bi i više realizovanih projekata. U ovoj godini, nadajmo se, biće bolje, rekao je načelnik Jagodić.

BORCIMA TREBA VIŠE PARA

U nastavku rada odbornici skupštinske većine usvojili su informaciju iz oblasti zaštite boraca, RVI i porodica poginulih boraca uz apel da se i na nivou opštine pokušaju iznaći dio sredstava za pomoć ugroženim iz svih oblasti boračko-invalidske zaštite, bez obzira na rješenja na nivou Republike.

Na ovoj sjednici, glasovima i pozicije i opozicije, usvojena je Informacija o radu i finansijskom poslovanju u 2021. godini Opštinske boračke organizacije.

Razmtrani su i prihvaćeni i izvještaji o radu u prošloj godini javnih ustanova čiji je osnovač opština i to: Doma zdravlja „Dr Zoran Mitrović“, Dječijeg vrtića „Bambi“, Centra za socijalni rad, Turističke organizacije, Centra za kulturu „Radenko Mišević“, Narodne biblioteke „Vojislav Lubarda“ i JP „Vrela Seljani“.