SO-e Rogtica – Razvoj prema utvrđenoj viziji i ciljevima

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 28. aprila 2022. 058.ba

ROGATICA – U oktobru 2018. Opština Rogatica dobila je Strategiju lokalnog razvoja za period 2018-2027. sa osnovnom vizijom da poslije tog desetogodišnjeg perioda Rogatica bude moderna i razvijena lokalna zajednica i mjesto poletne omladine, radne angažovanosti i sigurne starosti.

Da se to postigne utvrđrna su tri osnovna cilja. Na prvom mjestu je unapređenje poslovnog okruženja za razvoj prerađivačke industrije i uslužnih djelatnosti i turizma. Tu je i poboljšanje kvaliteta života kroz unapređenje javne društvene infrastrukture i očuvanje i zaštita životne sredine uz održivo korišćenje prirodnih resursa.

Pošto se ušlo u petu godinu implementacije Strategije, urađen je izvještaj, koga je uradila posebna Jedinica za upravljanje razvojnim aktivnostima pri Odjeljenju za finansije u Opštnskoj upravi, o ostvarenju sa posebnim osvrtom na prošlu, 2021. godinu, koji je razmatran i usvojen sa 12 glasova pozicije, dok je 5 odbornika opozicije bilo uzdržano, na danas, 28. Aprila, održanoj redovnoj sjednici Skupštine opštine (SO-e).

U prošloj godini planirano je da se realizuje 8 projekata iz oblasti ekonomskog razvoja, 23 iz sektora društvenog razvoja i 13 iz oblasti zaštite životne sredine u ukupnoj vrijednosti od preko 6,6 miliona maraka od čega 1,3 miliona iz budžeta opštine i 5,2 miliona iz eksternih izvora – krediti, sredstva privrede i građana, pomoć Vlade Republike Srpske i slično.

Realizacija Strategijom predviđenih projekata, rečeno je na sjednici, je bila dobra. U fizičkom obimu realizovano je preko 80, a u finansijskom pogledu 88 posto. Ostala su ne realizovana ili je samo započeta realizacije tri projekta, uglavnom zbog mjera protiv pandemije virusa korona.

Među značajnijim realizovanim projektima je snadbijevanje vodom Rogatice i okolnih naselja, unapređenje radnih i životnih uslova u Osnovnoj školi i Srednjoškoilskom centru. Riješeno je pitanje i nekih drugih infrastrukturnih problema koja su godinama odlagana. Tu je i više zahvata u oblasti poljoprivredne proizvodnje, posebno kod proizvodnje mlijeka koja je povećana za preko 65 posto u odnosu na 2015. godinu koja je polazna za izvještaje o realizaciji Strategije razvoja.

BUDŽET ZA 2021. IZNAD PLANA, A MANJI NEGO 2020.

Ova sjednica imala je i više drugih tačaka dnevnog reda. Tu je odluka o usvajanju izvještaja o izvršenju budžeta opštine za 2021.

Obrazlažući ovaj finansijski dokumenat, načelnik Odjeljenja za finansije u Opštinskoj upravi Tijana Brkić rekla je da je budžet opštine ostvaren sa 7.845.319 maraka. To je 0,58 posto više od plana za tu godinu, a čak za preko 10 manje u odnosu na izvršenje u 2020.

Budžetski rashodi ostvareni su u iznosu od 7,777.742 maraka. Tekući rashodi bili su 6.6 miliona, izdaci za nefinansijsku imovinu (kapitalne investicije) bili su 962.000 itd do suficita od nešto više od 67.000 maraka.

POPULACIONA POLITIKA DAJE REZULTATE

Odbornici su razmatrali i usvojili i Informaciju o mjerama populacione politike u prošloj godini koja je zbir brojnih aktivnosti kojim je Opštinska uprava pokušavala uticati na više i češće sklapanje novih brakova i rađanje djece. Između ostalih tu je „nagrada“ za svako novorođeno dijete od 1000 i 3000 maraka na ime troškova liječenja steriliteta za svaki pokušaj na osnovu priložene dokumentacije. Lani je za 95-toro novorođene djece i liječenje steriliteta, iz budžeta opštine isplaćeno 110.000 maraka.

Tu su i nagrade za opremu novorođenčadi, te finansiranje ili sufinansiranje predškolskih ustanova, plaćanje prevoza đaka, naknade za odlične učenike, pomoć Osnovnoj školi „Sveti Sava“ i Srednjoškolskom centru i dosta drugog čime se direktno ili indirektno pokušalo uticati na bolji položaj roditelja sa više djece ili da ih bude još više.

IZ SAOBRAĆAJA ISKLJUČENO 143 VOZAČA

Razmatrano je i bez diskusija prihvaćeno i više drugih informacija. Među njima je i informacija o stanju bezbjednosti i aktivostima Policijske stanice u Rogatici tokom 2021.

U dijelu informacije koja govori o bezbjednosti saobraćaja rečeno je da se dogodilo 67 saobraćajnih nezgoda. Ono što je značajno nezgoda sa smrtnim ishodom nije bilo. Teže povrijeđenih bilo je u tri udesa (lani 1), lakše povrijeđenih 23 (lani 24) i 41 (lani 55) bilo je sa manjom ili većom materijalnom štetom.

Najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda je neprilagođena brzina – 34 slučaja, 8 ne držanje propisnog odstojanja i po pet upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola i peticanje.

Registrovano je 3335 prekršaja i naplaćeno 176.480 maraka po tom osnovu.

Iz saobraćaja je, po raznim osnovama, isključeno 143 vozača ili za 10 posto više u odnosu na 2020. u kojoj je bilo isključeno 130 vozača.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.