Nova vrsta sporta u Rogatici – Brdski biciklizam za najhrabrije

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 02. maja 2022. 058.ba

ROGATICA – Prvi maj 2022, po svemu sudeći, biće rođendan nove grane sporta u Rogatici. Riječ je o brdskom biciklizmu koji se prvi put bodovao i dobio svoje pobjednike i fnjeraše.

U organizaciji grupe mladih entuzijasta ekstremnih sportova okupljenih u udružnju „Goats Milk Bice Grew“ upriličena je prva biciklistička trka pod nazivom „Zage trail Rogatica 2022“ na više od godinu dana pripremanoj stazi nedaleko od naselja Zaganovići kod Rogatice koja je duga 560 metara sa visinskom razlikom od 150 metara uz što je moguće veću primjenu standarda međunarodne asocijacije UCCI kroz najsuroviji dio šume i druge prirodne i vještački uređene zamke i krivine.

Iako prvi put organizovana, trka je izazvala veliko intresovanje među ljubiteljima adrenaliskih izazova. Prijavilo se preko 20, a došlo 15 takmičra. Uz pet odvažnih mladića iz Rogatice, među kojima je i najmlađi učesnik trke, 9-godišnji Miloš Babić, na trku su došla dva takmičara iz Visokog, tri iz Federalnog i jedan iz Istočnog Sarajeva, dva iz Kreševa i jedan iz Kiseljaka.

I pored toga što je neposredno pred sami start trke područje Zaganovića zahvatio pljusak kiše uz malo grada, trka je, pred, šteta, manjim brojem gledalaca, u potpunosti uspjela. Svi takmičari, uz nekoliko bezopasnih padova, uspješno su došli do cilja u vremenu od 1,5 do 2 minuta po takmičaru.

Najuspješniji je bio 15-godišnji Ivan Kuliš iz Kreševa, kome ovo treća ovogodišnja trka uz jedno treće i jedno šesto mjesto u znatno jačoj konkurenciji od ove rogatičke. Drugo mjesto pripalo je Kerimu Dizdareviću iz Sarajeva i treće Željku Lastre iz Kiseljaka. Čast domaćina spasio je Ognjen Limić kome je pripalo šesto mjesto. Ognjen je ujedno bio i „glavna poluga“ u organizaciji trke koja bi, po njegovom i mišljnju ostalih iz prvih redova orgnizacije, već od ove godine mogla da uđe u program Preobraženjskih dana posvećnih Danu opštine Preobraženja Gospodnjeg, 19. avgusta.

Pobjednik prve trke, mladi Ivan Kuliš, koga je u Zaganovićima pratila brižna majka Maja, i preko ove moderne tehnuke pratio i otac Pavle u Berlinu, reče da će on sigurno ponovo doći. Doći će, smtra on, i osteli njegovi drugari jer su u Rogatici dobro primljeni, a staza je jedna od najboljih u BiH.

Ovogodišnju prvu trku biciklista sa velikim srcem, materijalno, za kupovinu medalja i izradu diploma, te ručak u prirodi, pomogao je načelnik opštin Milorad Jagodić, a direktna pomoć i podrška u samoj orgnizaciji došla je od najmlađeg odbornika u Skupštini opštine Miloša Novakovića.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.