Zapažen uspjeh mlade Rogatičanke Sonje Simsić na Vukovom saboru u Tršiću

Tekst: Sreten Mitrović, Foto: Danijela Novaković - 25. maja 2022. 058.ba

MEĐU 10 NAJBOLJIH U SRBIJI I SRPSKOJ

ROGATICA – Ime Sonje Simsić, koja je sa svojom generacijom trenutno na ekskurziji diljam Republike Srpske i koja će, kao mali maturant, na kraju tekuće školske godine napustiti klupe u almanahu Osnovne škole „Sveti Sava“ u Rogatici ostaće zabilježeno po likovnom stvaralaštvu, posebno izradi portreta u akvarel tehnici, ali i ostalih likovnih radova.

Da se radi o velikom talentu Sonja je pokazala nedavno (od 13. do 15. maja) održanom Vukovom đačkom saboru, čiji je organizator bio Centar za kulturu iz Loznice, u Tršiću. U veoma jakoj konkurenciji likovnih nada iz preko 100 škola cijele Srbije i velikog broja škola iz Republike Srpske, sa svojim radovima koji su stvarani u prekrasnom ambijentu Tršića i okoline ušla je među 10 istim nagradama nagrađenih, jer pobjednik nije proglašavan. Ovako, reče Sonjin mentor na Saboru, profesor Danijela Novaković, svi se pobjednici.

Novakovićeva, kao akademski slikar, i inače ima samo riječi hvale za likovno stvaralašto ove vrijedne učenice u kojoj ona vidi budućeg uspješnog likovnog umjetnika. Nada se da će joj priznanje iz Tršića, brojne petice koje je dobijala iz likovnog vaspitanja tokom školovanja i radovi na prigodnim izložbama u okviru škole, otvoriti vrata neke od srednjih likovnih škola u Sarajevu ili škole „Petar Lubarda“ na Cetinju.

Bila bi to, dodaje ona, nagrada Sonjinoj posvećenosti slikarstvu i potvrda talenta ove vrijedne učenice koja osnovnu školu završava idući svakog dana iz preko pet kilometara od Rogatice udaljenih Seljana.

I Sonjina je želja da joj likovno stvaralaštvo bude životni poziv i da se bar donekle približi plejadi likovnih umjetnika koje je iznjedrila Rogatica. Među njima su akademik Radenko Mišević i akademski slikari Safet Zec, Ahmed Karić, Mira Nerić, Milivoje Novaković- Kanjoša, Drago Pečenica i dosta drugih likovnih stvaralaca među kojima je i slikar naive Ismet Ajanović čije ime se našlo i u Enciklopediji naive svijeta sa uz ostale i pejzaže sa Romanije i likovi običnih ljudi.

Talenat i želja Sonje i njene profesorice su jedno, a mogućnosti drugo. One bi mogle biti presudne u ostvarivanju njenog sna, naglašava profesorka Danijela Novaković, koja očekuje da se i dodjela opštrinske stipendije sa studenata „spusti“ i na srednjoškolce deficitarnih i drugih zanimanja među kojima bi obavezno trabali biti i đaci likovnih srednjih škola. Rijetki su a potrebni.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.