Crkva Svete Trojice u Rogatici proslavila krsnu slavu [FOTO]

12.06.2022.

KUMOVALE PORODICE ČARKIĆ I KOSORIĆ

ROGATICA – Svete Trojice su krsna slava istoimene crkve u Rogatici. Obilježena je danas u prisustvu vjernika dupke punog naosa koji je bio prekriven velikom količinom zelene trave i poljskog cvijeća od koga su prisutni pleli i ponijeli kućama duhovske vjenčiće za sreću i blagostanje u ostatku godine, i ove 136 godine od njenog osvećenja, tradicionalnim lomljenjem slavskog kolača, činu kome je prethodila sveta Duhovska liturgija koju su vodili starješina crkve prota Predrag Masal i protojereji stavrofori Novica Ćebić i Zoran Jerinić.

Poslije svete liturgije, održana je svečana litija sa tri obilaska oko crkve, koju su noseći crkvene barjake kumovi slave Nikola Čarkić i Aranđel Kosorić uz „pomoć“ devetogodišnjih braće blizanaca Jovana i Vidaka Đurića. Vrativši se u crkvu svi prisutni su uzeli slavsko žito i naforu, a poslije je priređena trpeza ljubavi u porti crkve i crkvenom domu. Sa zalogajem blagoslovene hrane i čašicom pića po želji, ponuđeni su svi prisutni na ovogodišnjem bogosluženju uz krsnu slavu rogatičkog svetog hrama.

Uobičajne muzike i pjesme ove godine nije bilo i crkveno slavlje proteklo je u znaku tuge i žalosti za nedavno stradalim u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Rogatice 39 godišnje Mladene i njene svega četiri mjeseca stare Ane Stojanović i 18-godišnjr Milice koja potiče iz porodice Čarkić, koja je kumovala ovogodišnjoj krsnoj slavi svetog hrama u Rogatici.

Jednu četvrtinu slavskog kolača preuzeo je Slavoljub Šuković, prosvjtni radnik iz Rogatice, koji će biti kum krsne slave naredne godine.