Crkva Svete Trojice u Rogatici proslavila krsnu slavu [FOTO]

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 12. juna 2022. 058.ba

KUMOVALE PORODICE ČARKIĆ I KOSORIĆ

ROGATICA – Svete Trojice su krsna slava istoimene crkve u Rogatici. Obilježena je danas u prisustvu vjernika dupke punog naosa koji je bio prekriven velikom količinom zelene trave i poljskog cvijeća od koga su prisutni pleli i ponijeli kućama duhovske vjenčiće za sreću i blagostanje u ostatku godine, i ove 136 godine od njenog osvećenja, tradicionalnim lomljenjem slavskog kolača, činu kome je prethodila sveta Duhovska liturgija koju su vodili starješina crkve prota Predrag Masal i protojereji stavrofori Novica Ćebić i Zoran Jerinić.

Poslije svete liturgije, održana je svečana litija sa tri obilaska oko crkve, koju su noseći crkvene barjake kumovi slave Nikola Čarkić i Aranđel Kosorić uz „pomoć“ devetogodišnjih braće blizanaca Jovana i Vidaka Đurića. Vrativši se u crkvu svi prisutni su uzeli slavsko žito i naforu, a poslije je priređena trpeza ljubavi u porti crkve i crkvenom domu. Sa zalogajem blagoslovene hrane i čašicom pića po želji, ponuđeni su svi prisutni na ovogodišnjem bogosluženju uz krsnu slavu rogatičkog svetog hrama.

Uobičajne muzike i pjesme ove godine nije bilo i crkveno slavlje proteklo je u znaku tuge i žalosti za nedavno stradalim u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Rogatice 39 godišnje Mladene i njene svega četiri mjeseca stare Ane Stojanović i 18-godišnjr Milice koja potiče iz porodice Čarkić, koja je kumovala ovogodišnjoj krsnoj slavi svetog hrama u Rogatici.

Jednu četvrtinu slavskog kolača preuzeo je Slavoljub Šuković, prosvjtni radnik iz Rogatice, koji će biti kum krsne slave naredne godine.

 

 

 

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: