Kusturica: Evropa dovela u pitanje ljudska prava i privatnu svojinu

29.06.2022.

Proslavljeni svjetski režiser Emir Kusturica ocijenio je danas da je u rusko-ukrajinskom konfliktu najspornije to što je Evropa dovela u pitanje svoja najveća dostignuća, a to su ljudska prava i privatna svojina.

– Evropa pljačka Ruse, ne samo njihovu kulturu, nego i njihova imanja. Njihovim mačkama ne da da se takmiče, zabranjuje stabla koja su ruski pisci zasadili, zabranjuje najboljem pijanisti da svira, najboljem dirigentu na svijetu daje otkaz – rekao je Kusturica na okruglom stolu “Evropa i Rusija”, koji je organizovan u Andrićgradu u okviru “Vidodanskih svečanosti”.

On je rekao da je sve što u tom sukobu leži površina starog obrasca još od 18. vijeka, a to je dotrajavanje ideja austorugarske carevine.

Kusturica je naveo da je tema današnjeg okruglog stola originalna u ovom vremenu kada Srbija postaje plodno tlo jednog zaboravljenog pojma, a to je pojam slobode.

– Moramo da priznamo, ja sam nedavno boravio u nekim zemljama Zapadne Evrope, da tamo postoje tabu teme. Danas Evropa ćuti i kako bi mnogi naši intelektualci rekli, vrši samoubistvo. Јa mislim da je to potpuno obrnuto, da Evropa ne vrši samoubistvo, nego da je davljena – zaključio je Kusturica.