Magdalena Ilić prvi laureat Osnovne škole u Rogatici za afirmaciju sporta

23.06.2022.

UZ PETICE I NISKA ATLETSKIH REKORDA

ROGTICA – Kada se ovih dana spustila zavjesa na kraj tek minule školske godine i okončani tradicionalni dani učeničkih postignuća, Magdalena ilić (16), mali maturant iz Osnovne škole „Sveti Sava“ u Rogatici, pozitivno je prozvana na dva načina.

Kao odličan učenik koju su dvije „slučajno“, nekad ranije dobijene četvorke isključile su je iz konkurencije za učenika generacije, ali nisu joj smetale da pobere lovorike na drugom – sportskom polju. Postala je u analima škole prvi nosilac posebne diplome za izuzetzne rezultate i doprinos afirmaciji škole i opštine, koju je posebno nagradio i načelnik opštine Milorad Jagodić, na sportskim takmičenjima sa 52 osvojene medalje, od kojih 23 zlatne, 14 srebrenih i 15 bronzanih i isto toliko dploma i diplome, na raznim, najčešće republičkim i državnim takmičenjima, u skoku u vis sa ličnim rekordom 153 centimetara, skoku u dalj sa 4,65 metara i trci preko prepona do 100 metara sa 17,50 sekundi, a o školskim i opštinskim takmičenjima da se i ne govori.

Ako bi, kazuje Magdalena, računala trčkaranja za stokom u mojem rodnim Gornjem Osovu, desetak kilometara udaljem od Rogatice, atletikom sam se počela biviti još od vremena kad sam prohodala i dobro prije polaska u školu. Ipak, moje zvanično bavljenje atletikom počelo je 2016. kada sam postala članica Srpskog atletskog kluba (SAK), a prva osvojena medalje bila je zlatna koju sam „zaradila“ kao cicibanka u skoku u vis na prvenstvu Republike Srpske 2017. godine. Iste godine došla je i srebrena medalja, opet u konkurenciji cicibanki, na prvenstvu BiH za mlađe pionire u Republici Srpskoj.

Već naredne, 2018. došlo je prvenstvo za mlađe pionire BiH i ponovo zlatna medalja u trci sa preponama na 80 metara. Te godine kao mlađa pionirka osvojila sam i bronzu na prvenstvu Republike Srpske u štafeti 4×100 metara.

Treća godina, dodaje još Magdalena, mog bavljenja atletikom bila je puna takmičenja i osvojenih medalja. Zlato je osvojeno na atletskom mitingu u Sremskoj Mitrovici. Kao starija pionirka u skoku u vis pobijedila sam na prvenstvu Republike Srpske i BiH. Donijela sam zlato i sa atletskog mitinga u Goraždu u skoku u dalj i u trci 4×100 metara. Tu su i zlatne medalje u skoku u vis sa dvoranskih prvenstava BiH i u Beogradu, te Nestle kupu BiH. U toj, 2019. godini, srebrene medalje osvojila sam na pionirskom prvenstvu Republike Srpske i BiH u trci na 80 metara sa preponama i u skoku u vis na atletskom mitingu u Čitluku.

Po broju medalja berićetne su bile i 2020 i 2021. Magdalena, koja se već takmiči u kategoriji mlađe juniorke posebno ističe Svjetsko školsko prvnstvo u Beogradu gdje je u skoku u vis u veoma jakoj konkurenciji osvojila bronzanu medalju i sve tako do ove godine i učešća na dvoranskom prvenstvu BiH u skoku u vis i osvojene srebrene medalje. Srebro je osvojeno i na regionalnom takmičenju Malih olimpijskih igara (MOI) Republike Srpske i Prvenstvu BiH za mlađe juniorke.

Sve, reče na kraju ova mlada i perspektivna atletičrka iz Srpskog aletskog kluba (SAK) iz Rogatice, je uz podršku trenera Dejana Mićevića u pripremi za predstojeće 57. Međuopštinske omladinske sportske igre (MOSI) koje će se održati od 20 do 24. jula u Novoj Varoši, na koje su do sada učešće prijavilo 28 opština sa tromeđe sadašnjih država Srbije, BiH i Crne Gore.

RADNIK NA FARMI KOZA

Magdalena ne samo da je odličan učenik i sportista, nego je i koristan član porodice u kojoj su uz majku i oca i još mlađu sestru i brata Milana, koji je pošao sestrinim stopama i već skoro tri godine je među vršnjacima najbolji bacač kugle. Pošto živi u selu, pomaže i u obavljanju poljoprivrednih radova. Posebno se brine i farmi koza od skoro 100 grla koju drže njeni roditelji i ima svoje mezimce među jarićima.

Veći dio školske godine je na putovanju, školskim autobusom ili je otac vozi svojim priatnim autom, od Osova do Rogatice i obratno. Tako je i sa njenim trenminzima. Baš kad u zimskom periodu zakasni, tu se baka i djed po majci u Rogatici…

Ovogodišnje ferije na prelazu iz osnovne u srednju školu, reče Magdalena, provešće u svom Osovu i pripremati se za nastavak školovanja u gimnaziji rogatičkom Srednjoškolskog centra u koju se već upisala. Trenutno je sa bratom Milanom u berbi malina u okolini Arilja u Srbiji. Hoće da zarade i koji dinar da pomognu roditeljima i da nešto novo kupe za nastavak školovanja.