SO-e Rogatica – Privreda na dobrom putu

03.06.2022.

ROGATICA – Sa rastom ukupnog prihoda od 15,5 posto, dobiti od čak 93, prosječne bruto zarade od skoro 20, broja zaposlenih za 5 i vrijednosti izvoza za preko 44 procenata u odnosu na prethodnu 2020. Godinu, privreda opštine Rogatica koju sačinjava 58 subjekta malih preduzeća sa zaposlenih do 10 radnika i svega 5 iz reda srednjih preduzeća sa zaposlenih više od 50 radnika, okončala je prošlu 2021. godinu, rečeno je na danas, 3. Juna, održanoj sjednici Skupštine opštine (SO-e), koja je počela minutom ćutanja u znak žalosti za tri žrtve saobraćajne nesreće 21. maja na ulazu u selo Kukavice kod Rogatice, uz razmatranje Informacije o poslovanju privrede tokom 2021. godine.

Ukupan prihod ostvaren je od preko 139 miliona mraka i za skoro 20 miliona veći je od ostvarenja u prethodnoj godini. U strukturi ukupnog prihoda najviše učešće ostvarila je trgovina sa 46 procenata. Iza trgovine je industrija sa 29, ugostiteljstvo i građevinarstvo sa po 7 i šumarstvo sa pet posto, dok je posebno podbacila poljoprivreda za čak 45 posto što je izazvalo posebnu pažnju odbornika koji su insistirali da se utvrde stavrni uzroci neuspjeha ove grane od koje u Rogatici puno očekuje i od koje živi veliki broj domaćinstava posebno u selima.

Sa rastom ukupnog prihoda rasli su i troškovi poslovanja. Dostigli su 122 miliona. Dobit koju je ostvarilo 43 privredna subjekta je 16,4 miliona, gubitak je manji za nepunih pet posto, a broj radnika na bazi ostvarenih časova rada veći je za 59 lica u odnosnu na prosjek ostvaren 2020 i dostigao cifru od 1236 zaposlenih u realnom sektoru opštine. Prosječno ostvarena bruto zarada po zaposlenom prešla je hiljadu maraka.

Pokrivenost uvoza izvozom je prešla 97 posto i za 14 posto veća je u odnosu na prethodnu godinu. Ovaj parametar u Republici Srpskoj iznosi 79,3 posto.

Ono što ipak nije na zuadovoljavajućem nivou jeste porast potraživanja za 14 posto i rast vrijednosti uvoza za 17,7 posto.

Što se tiče dobiti ona iznosi 16,4 miliona maraka. Iskazali su je 43 privredna subjekta.

STRATEGIJA RAZVOJA LOKALNIH PUTEVA I ULICA

Uz razmatranje stanja u privredi, ova sjednica opštinskog parlamenta u Rogatici protekla je i u donošenju dvije značajne odluke. Prva, uz podršku svih 18 prisutnih odbornika, odnosi se na usvajanje Programa za sprovođenje strategije razvoja lokalnih puteva i ulica na području opštine za period 2022-2026. godina. Drugom odlukom usvojen je program korišćenja poljoprivrednog zemljišta na području opštine kojim je predviđeno da se nešto više od 9,6 miliona kvadratnih metara poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske u osam mjesnih zajednica na području opštine podijeli zainteresovanim korisnicima u zakup.

Problem je što je nešto više od 5,7 miliona kvadratnih metara zemljišta nije uzeto na korišćenje, jer nema zainteresovanih za njihovo korišćenje. Najviše ovog zemljišta nalazi se na Sjemeću i na Borikama.

PROŠLO I JOŠ PET INFORMACIJA

Neke sa glasanjem svih odbornika, a neke samo pozicije, usvojene su informacije o rezultatima istraživanja zadovoljstva korisnika javnih usluga u opštini tokom 2021, zatim informacija o realizaciji projekata sanacije i rekonstrukcije objekata na području opštine, o snadbjevenosti potrošača električnom energijom, stanju u oblasti zapošljevanja i u oblasti socijalne i dječije zapštite – sve tokom 2021. godine u tekstovima koji su u pisanom obliku dostavljeni odbornicima.

Zanimljivo, ovoga puta nije bila ni jednog odborničkog pitanja ili inicijative, pa je sjednica, pod teretom tuge zbog još jedne žrtve nedavne saobraćajne nesreće u Kukavicama, zaključena prije nepun sat vremena.