U Andirćgradu otkrivena skulptura još jednog velikana srpske književnosti

28.06.2022.

Uz Ivu Andrića, Njegoša, Teslu, u Andrićgradu od danas i spomenik Meši Selimoviću!

Na glavnom trgu Andrićgrada, pored spomenika Andriću i Tesli, danas, na Vidovdan, Emir Kusturica, graditelj i idejni tvorac grada posvećenog našem jedinom nobelovcu, Milorad Dodik, član Predsedništva BiH, književnik Matija Bećković i profesor Milo Lompar otkrili su spomenik Meši Selimoviću, još jednom od velikana srpske književnosti.

-Pre nekih 40 godina, opraštajući se od Meše Selimovića na Novom groblju u Beogradu rekao sam – kada bismo se sahranjivali uspravno, ti bi bio jedan od prvih koji je to zaslužio. Sahraniti znači sačavuti. I evo, na 40-ti Vidovdan od odlaska Meše, vidimo ga kako se zauvek uspravio i stao pored Ive Andrića, na ono mesto koje je zauvek zauzeo i u srpskoj književnosti – rekao je Matija Bećković danas u Andrićgradu.

-I ovde je, vidna i uspravljena Mešina, od njega neodvojiva, Darka bez čijeg dara, kako je napisao, ne bi uradio ni delić od onoga što je uradio. Znam da bi mu bilo drago da u ovoj priči ne zaboravimo doktora Peleša, onog jedinog koji ga je, kad je izašao iz zatvora u Tuzli pozdravio, skinuo šešir i duboko mu se poklonio dok su ostali poznanici, sugrađani, skretali u sporedne ulice, iznenada se u nešto zagledali ili brojali pucad na prsima. Put koji je Meša Selimović prešao do ovog mesta jedan je od najzaoblizanijih otkad je srpskog jezika. Prvu knjigu Ive Andrića, književna kritika je dočekala hvalespevima, dok je za prvi roman Meše Selimovića jedan književni kritičar napisao – “Meša je pismen, ali, nažalost, bez ikakvog talenta”. Kao i Sokolović, i njegov imenjak Selimović bio je graditelj mostova. Jedan kamenih, drugi duhovnih. Rušio je sve što razdvaja ljude i tražio izlaz iz zatvorenosti u kojoj je živeo oduvek pa i danas. Video je da je svaka zajednica, svaka država, svaka ideologija, svaki čovek – tvrđava i pitao da li ljudi mogu razgovarati drugačije, sem kroz puškarnice. I vapio – živi ništa ne znaju, pomozite vi mrtvi, kako se može živeti bez straha ili bar bez užasa, jer, smrt je besmislena kao što je i život – podsetio je Bećković, dodajući:

– Dobrodošao u Andrićgrad Meša Selimoviću, gde te čekaju Njegoš, Tesla i Ivo Andrić. Srećan praznik!

-Živi sam svedok napora jednog velikog čoveka, Emira Kusturice da ovde u Višegradu izgradi jedan ovakav grad. Nemam reči zahvalnosti za sve ono što je ovde uradio, ponosan sam na njega. Danas ovde Meša Selimović dobija trajno obeležje, mesto među velikanima, u mestu koje ima sve što je potrebno da ne bismo zaboravli na sebe, da se ne bismo izgubili u brzacima ovog današnjeg sveta, da ne bismo skrenuli i nestali. Zato je važno da se držimo svog identiteta, svoje kulture, svojih velikana, svoje istorije. Zato je važno da se ovde okupljamo – rekao je član predsedništva BiH Milorad Dodik.

Skulptura Meše Selimovića u Andrićgradu delo je vajara Zorana Kuzmanovića. Za samu skulpturu Emir Kusturica rekao je da je “vrhunski domet svetske skulpture”.