UB Foča: Uskoro i centralni paviljon sa novim izgledom i opremom

25.06.2022.

FOČA – U Univerzitetskoj bolnici u Foči u toku su radovi na zgradi hirurgije i intenzivne njege koja je rekonstruisana i opremljena u okviru projekta modernizacije, koji sa više od 16 miliona maraka finansira Vlada RS. Prilagođavanje savremenom funkcionisanju prati i nova oprema, od bolesničkih soba i ordinacija do dijagnostičke opreme. U dinamiku radova uvjerio se ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.

Do sada su, u okviru projekta modernizacije fočanske bolnice, završeni objekat neurologije, onkologije, angio-sala i četvrti sprat centralnog bloka. Nastavljaju se radovi na operacionom bloku, nakon čega će biti rekonstruisana i kardiologija. Time bi, prema riječima resornog ministra, trogodišnji radovi bili privedeni kraju.

-Ovakva struktura u bolnici u Foči dio je onoga što radimo po pitanju svih bolnica u Srpskoj. Podrazumijeva potpuno rekonstruisanu polikliniku, odvojenu od stacionarnog dijela. Zatim, prijemno-urgentni blok, gdje se dio urgentne medicine odvaja od redovnog hirurškog ili drugog prijema. Tu si i operacione sale sa savremenom opremom kako bi se skratio boravak pacijenata u bolnici i obezbijedila se što veća efikasnost i kvalitet rada-pojasnio je Šeranić.

Adaptirani bolnički prostor je površine oko 1.500 metara kvadratnih i obuhvata kompletno hirurško odjeljenje, odnosno tri odjeljenja ortopedije, hirurgije, urologije sa njihovim administarativnim dijelom. Zaposleni u ovoj ustanovi rad su prilagodili projektu adaptacije.

-Projekat za sada ide na zadovoljavajući način i mislim da ćemo do kraja godine završiti najbitnije radove što se tiče funkcionalnosti objakata. Ovaj projekat je napravljen po principu da svako odjeljenje u kojem se završe radovi odmah počinje sa radom. Nemamo nikakva čekanja, uselićemo i na ovo odjeljenje i početi da radimo kao što smo počeli sa angio-salom koju smo otvorili i uradili više od 110 koronorgrafija, ugradili stentove-kazao je direktor bolnice Radmil Marić.

Univerzitetska bolnica u Foči, koja je i nastavno-naučna baza Medicinskog fakuleta, pruža visok nivo zdravstvenih usluga pacijentima iz svih krajeva RS i Federacije.

Opremanjem i modernizacijom zdravstvenih ustanova u Srpskoj, najavljenom izgradnjom novih bolnica, Vlada RS nastavlja reformisanje i reorganizaciju kompletnog zdravstvenog sektora. Cilj je da se svakom građaninu omogući isti kvalitet i efikasnost zdravstvene zaštite.