Zabilježeno na Borikama – Rodila gljiva i ide k’o alva

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 18. juna 2022. 058.ba

ROGATICA – Kraj maja i u junu, kad su normlne i berićetne godine, su mjeseci gljiva na području opštine Rogatica. To je vrijeme kada su šume pune berača, onih pravih iskusnih, ali i početnika željnih zarade sa „lake“ strane. Tu su negdje iza žbuna i otkupljivači, a ima i nakupaca.

Tako je i ove godine. Sezonu su jedva dočekali i berači i otkupljivči. I što je zanimljivo i jedni i drugi trljaju ruke. Berači će popraviti svoj finansijski položaj nakon duge i „suve“ zime, a otkupljivači da otkupe što više i što raznovrsnijih jestivih gljiva, opet zbog finansijskog efekta.

Miloš Kušić sa Borika, tek je završio prvi razred srednje škole za zanimanje poslovno informatički tehmičar pri Srednjoškolskom centru „27. Januar“u Rogatici, jedva je dočekao da bude kraj školske godine i da se otisne u šume i šumarke rodnih Borika i okoline da bi ubrao koju gljivu i zaradio malo para za ljetno ferije.

Odmah poslije jutarnjeg buđenja otišao je u šume Dumaševina kao obronaka Sjemeća na sjeverozapadnoj strani i za nepunih osam časova jednog dana ubrao je preko 80 kilograma svježeg vrgnja i nešto lisičarke.

Po unaprijed postignutom dogovoru pa njih je došao otkupljivač iz „Šuma ploda“ iz Rogatice, Zoran Lugonja, i primopredaja je ubrzo uslijedila. Otkupljivač je dobio kvalitetnu robu, a berač gotovu lovu po cijenama od 4 marke za kilogram prve klase, dvije marke za drugu klasu i treću, koje je kako rekoše i barač i otkupljivač, bilo najmanje, po skromnih jednu mrku za kilogram svježe ubranog vrgnja.

Mlađani Miloš Kušić samo je jadan od brojnih Rogatičana i Rogatičanki, mladih ali, i u poznijim godinama, koji su se ovih dana mogli sresti u šumama diljam opštine. Niko se nije vratio, reče otkupljivač Lugonja, praznih ruku. Donosili su korpe i cekere pune vrgnja, a sve je više i lisičarke, koja je na boljoj cijeni od vrgnja, i ide od 8 do 10 maraka za kilogram predate sirove gljive.

Kad prođe sezona berbe vrgnja i lisičarke, pričaju berači gljiva, dolazi na berbu sunčanica i posebno blagva kao jedna od najukusnijih i najbolje probavljivih jestivih gljiva, koja se čak može konzumirati i sirova, a pogodna je za sušenje i za kiseljenje.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.