Crvena zvezda i Borac otvaraju 16. Fudbal frends

29.07.2022.

FOČA – Utakmicom između Crvene zvezde i banjalučkog Borca, danas od 16.00 časova, u Foči će početi 16. Fudbal frends, koji je ove godine okupio osam ekipa iz Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Međunarodni omladinski turnir u fudbalu Fudbal frends u Foči već 16. put okuplja kadete iz najtrofejnih klubova sa prostora bivše Jugoslavije, istaknuto je na konferenciji za medije koja je održana uoči početka turnira. Žrijebom je određeno da turnir otvori četvrtfinalni susret mladih igrača iz Beograda i Banja Luke. U drugom meču koji se igra od 17.30 sastaju se Željezničar i domaćin Sutjeska. Od 19.00 časova je svečano otvaranje turnira, nakon kojeg će uslijediti meč Rijeka – Vojvodina, a u zadnjem meču prvog dana, od 21.00 sat, sastaju se Akademija Pandev i nikšićka Sutjeska.

Stalni učesnik Fudbal frendsa u Foči je Crvena zvezda iz Beograda, koja je dva puta osvajala trofej prijateljstva. „Turnir u Foči treba da bude putokaz svim klubovima u bivšoj Jugoslaviji da se što više ovakvih turnira organizuje, jer samo tako i djeca mogu da napreduju a mi treneri možemo više da se razvijamo“, rekao je trener Crvene zvezde Zdravko Rauković.

Jedan od redovnih učesnika Fudbal frendsa je i Fudbalski klub Željezničar iz Sarajeva. Kao i do sada, očekuju da publika u Foči gleda lijep fudbal, te da na turniru pobjedi prijateljstvo. „Nadam se da će biti lijepo kao i svih prošlih godina, da ćemo steći nova prijateljstva i da će se dječaci između sebe upoznati i družiti. Najbitnije je da turnir prođe bez povreda igrača“, rekao je trener Željezničara Sanjin Mešić.

Dobar fudbal, nova prijateljstva i fer plej očekivanja su i trenera Rijeke, Borca, nikšićke Sutjeske, Vojvodine i Akademije Pandev, koji će se na ovogodišnjem Fudbal frendsu boriti za trofej prijateljstva.

Fudbalski klub Sutjeska iz Foče organizator je turnira zajedno sa Asocijacijom „Fudbal frends“. Trener kadeta Sutjeske Zlatko Radović poželio je dobrodošlicu svim učesnicima: „Čast nam je da opet u Foči ugostimo prijatelje fudbala. Očekujemo da turnir prođe u fer igri, da steknemo nova prijateljstva i da pobjedi najbolji“.

Fudbal je prijateljstvo u kojem lopta putuje od jednog do drugog i donosi nam radost, rekao je predsjednik Asocijacije „Fudbal frends“ i idejni tvorac turnira Zoran Avramović: „Ovaj turnir već godinama svima nama donosi radost. Najmanje je važno ko će pobjediti a najbitnije je da turnir prođe u najboljem redu, uz fer plej i bez povreda. Drago mi je vidjeti sve ove dječake koji će igrati na turniru i siguran sam da će neki od njih u budućnosti imati sjajnu karijeru i igrati za velike klubove“.

Fočaci su već 15 godina dobri domaćini fudbalerima brojnih klubova koji su, od osnivanja do danas, učestvovali na Fudbal frendsu. Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović ističe da će tako biti i ove godine ali i u budućnosti: „Epidemija virusa korona nam nije dozvolila da prethodne dvije godine organizujemo turnir, koji je regionalno poznat i koji promoviše, pored sporta, i prijateljstvo. Opština Foča se potrudila da i ove godine svim učesnicima ponudi kvalitetne sadržaje dok borave u našem gradu, kako bi se svi ugodno osjećali“.

Pokrovitelji 16. Fudbal frendsa, koji će se naredna tri dana održati u Foči, su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, Ministarstvo porodice, omladine i sporta i Opština Foča.