Otvorena izložba „Meša Selimović: izbor dokumenata“

SRNA - 01. jula 2022. 058.ba

ANDRIĆGRAD – U okviru „Vidovdanskih svečnosti“ u Andrićgradu je je otvorena izložba „Meša Selimović: izbor dokumenata“, kao i izložba slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović.

Rukovodilac Odjeljenja za istoriju Andrićevog instituta Miroslav Perišić, koji je i zvanično otvorio izložbu „Meša Selimović: izbor dokumenata“, rekao je da se na panoima nalaze dokumenati iz Selimovićevog života.

On je zahvalio ljudima koji su, kako je istakao, uradili veliki posao dok su prikupili sva dokumenta.

– Nadam se da ćemo i ubuduće imati priliku da priređujemo ovakve izložbe. Odjeljenje za istoriju Andrićevog instituta je objavilo i istorijske sveske posvećene otkrivanju spomenika Meše Selimovića – istakao je Perišić.

Autori izložbe su Јelica Reljić, Aleksandar Marković i Nikola Adžić.

U Galeriji „Petar Lubarda“ u Andrićevom institutu večeras je otvorena i izložba slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović iz zbirke Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice.

Izložbu je svečano otvorio akademik Matija Bećković, koji je u obraćanju rekao da se na Vidovdan dešavaju samo čuda.

– Otkrili smo spomenik Meši Selimoviću i otvorili izložbu Mići Popoviću. Oni su bili prijatelji, i moji i jedan s drugim, a ja sam imao čast da 1989. godine otvorim i izložbu Miće Popovića u Loznici. Iste slike koje su i danas u Andrićgradu – istakao je Bećković.

Izložbi su prisustvovali i Snežana Nešković Simić, Marina Cvetanović i Emir Kusturica.

Marina Cvetanović, koja je kustos u stalnoj postavci Popovićevih slika, rekla je da se Popović vraćao svom zavičaju i na najbolji način svom gradu poklonio legat.

– On je ovim legatom napravio svoju retrospektivu koja više nigdje i ne postoji. Njegovih djela ima svugdje po svijetu, ali njegova djela su od najranijih faza smještena u našem gradu – rekla je ona.

U okviru „Vidovdanskih svečanosti“ danas je u Andrićgradu, na Trgu Nikole Tesle, otkriven spomenik Meši Selimoviću, a održan je i okrugli sto „Evropa i Rusija“.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.