Novi početak za razvoj Andrićgrada i Višegrada

29.08.2022.

ANDRIĆGRAD – Andrićgradu predstoje nova milionska ulaganja sa ciljem razvoja ovog turističkog kompleksa i Višegrada, zaključeno je na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljene dalje investicije.

Načelnik opštine Mladen Đurević izrazio je uvjerenje da je od danas novi početak za Andrićgrad, Višegrad i Republiku Srpsku.

– Vjerujem da ćemo od danas nastaviti istom dinamikom da Skupština opštine Višegrad zajedno sa opštinom jednoglasno donosi odluke koje se tiču Andrićgrada i napretka u Andrićgradu – istakao je Đurević.

On je podsjetio da su 2011. godine, kada je bio odbornik, i tada jednoglasno donošene odluke počev od prvih regulacionih planova koje su predviđale početak izgradnje Andrićgrada.

Predstavnik Andrićgrada u Skupštini opštine Brane Smiljić rekao je da će projekat od 20 miliona KM biti uspješan, a garant za vraćanje kredita biće Vlada Republike Srpske.

– Opština Višegrad neće imati nikakvih obaveza za vraćanje kredita. Ukoliko se politika ne bude miješala u ovaj projekat, ubijeđen sam da će projekat uspjeti i da će Višegrad i Andrićgrad dobiti veću turističku ponudu i bolje stanje u Višegradu – istakao je Smiljić.

Predstavnik državnog kapitala u Andrićgradu Nedeljko Elek izjavio je da Višegrad ima ogroman potencijal i da garantuje da će, kao i Јahorina, postati jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija, te najavio odmah na početku ulaganje od 20 miliona KM, putem garancija Vlade Srpske.

– Dovodimo privatnog investitora koji će uložiti veliki novac i napraviće hotel sa pet zvijezdica. Ako neko ima potencijal za razvoj riječnog turizma, ima Višegrad. Tu pravimo veliku marinu za čamce, a najveća i glavna investicija je izgradnja akva parka – izjavio je Elek u Višegradu na konferencija za novinare na kojoj je bilo riječi o novim ulaganjima u Andrićgrad.

Slavni režiser Emir Kusturica rekao je da preuzimanje Andrićgrada od Olimpijskog centra “Јahorina” predstavlja prekretnicu u funkcionisanju ovog turističkog kompleksa u Višegradu i najavio novi investicioni ciklus u okviru kojeg će prva stvar biti, na inicijativu čelnih ljudi Olimpijskog centra, završetak akva parka.

Osnivač i idejni tvorac Andrićgrada je podsjetio da je do pojave kovida Andrićgrad poslovao pozitivno, dok je prethodne godine bilans bio u minusu, što je osnovni razlog da, kako je rekao, posao preuzme onaj ko se razumije u menadžment.

– Mi smo počeli Andrićgrad u slozi i onda je došlo ono do čega je došlo, a to je razdvajanje koje je bilo političke prirode. Hvala Bogu, pojavio se čovjek koji je uspio da sa novim investicionim zamahom dovede do ovoga do čega dolazimo danas. Ko je kriv, ko nije kriv to ostavljamo istoriji – istakao je Kusturica.