HE “Buk Bijela”: Pri kraju gradnja velikog kompleksa za smještaj radnika

06.09.2022.

FOČA – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Srpske Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković obišli su pripremne radove za izgradnju Hidroelektrane „Buk Bijela“ na Drini kod Foče, gdje su mogli da se uvjere da je pri kraju izgradnja naselja za smještaj radnika kapaciteta 400 ležajeva sa restoranom, ambulantom i drugim pratećim objektima.

Dodik je istakao da je Hidroelektrana „Buk Bijela“, koju zajedno grade Srpska i Srbija, jedna od najvećih regionalnih investicija u obasti energetike, te da bi se, da je sada puštena u promet, po današnjim cijenama struje, isplatila za tri godine.

„Ovdje se već završavaju pripremni radovi, a to su savremeni objekti koji će sutra kada radnici za četiri godine završe ovu investiciju pripasti lokalnoj zajednici na upravljanje. Biće 400 kreveta za smještaj radnika, zatim novi restoran za više od 500 ljudi u jednoj smjeni, tako da sam prezadovoljan ovim što vidim“, naveo je Dodik.

On je poručio, kako je rekao, bez namjere da bilo koga iritira, svima onima koji su u Sarajevu namjeravali da zaustave ovaj projekat da neće u tome uspjeti.

„Možete raditi šta hoćete, nećete nas zaustaviti- zato što je ovo razvojnog karaktera, ovo je od javnog interesa, od značaja za sve ljude koji ovdje žive. Kada bi sada pustili „Buk Bijelu, ona bi pokrivala i snabdijevala 100.000 domaćinstava, što govori koja je to snaga“, rekao je Dodik.

Predsjednik Republike SRpske Željka Cvijanović istakla je da je veoma važno da Srpska ima obezbijeđenu energetsku nezavisnost, posebno danas kada je cijeli svijet suočen sa tim problemima.

„Politika Vlade i rukovodstva Srpske je da zadržimo cijene električne energije, što je opet nezamilsivo u ostatku svijeta, gdje imate stalno povećanje cijene, velike restrikcije i najave svega onoga što ih čeka sljedeće zime. Moramo biti ponosni na ono što imamo ovdje od potencijala, ali i na našu sposobnost da ih stavimo u funkciju čovjeka i društva, da možemo da obezbijedimo sebi ne samo energetsku, već preko nje i našu ekonopmsku stabilnost, jer ćemo električnu energiju imati kao važan izvozni proizvod, što će Srpskoj donijeti dodatne prihode“, navela je Cvijanovićeva.

Premijer Radovan Višković podsjetio je da su pripremni radovi počeli 15. maja prošle godine, kada je ovaj projekat osporavan sa svih strana, posebno iz Federacije BiH.

On je pozvao sve one koji su osporavali gradnju „Buk Bijele“ da dođu i da slikaju šta je sve urađeno.

„Investicija je 520 miliona, samo HE „Buk Bijela“, projektovana na 93,5 megavata, vjerovatno će u revidiranom projektu preći 100, a možda i 120 megavata, sa proizvodnjom od 335 gigavatčasova električne enrgije, što je po današnjim cijenama više od 150 miliona evra godišnje, samo prva centrala“, rekao je Višković.

On je dodao da će ekonomsku ispativost „Buk Bijela“ imati za manje od četiri godine, što se nikada nije desilo, jer je uobičajeno da je isplativost ovakvih objekata poslije 15 i više godina.

Predsjednik Upravnog odbora HES-a „Gornja Drina“ Milan Bšatinac naveo je da radovi teku planiranom dinamikom i da su sigurni da će „Buk Bijela“ na mreži biti četiri godine nakon završetka pripremnih radova.

On je precizirao da je završetak prirpemnih radova u junu 2023. godine, te da se početak radova na samoj gradnji brane očekuju do septembra iduće godine.