Obilježen Dan RVI Srpske – Skup pijeteta i nade za bolje sutra [FOTO]

11.09.2022.

ROGATICA – U cilju čuvanja sjećanja na 10. septembar 1993. kada je Narodna skupšina Srpske donijela prvi zakon o statusu i pravima ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca u vihoru Odbrambeno-otadžbinmskog rata, Skupština ratnih vojnih invalida (RVI) Republike Srpske donijela je odluku da se ovaj datum proglasi kao ove organizacije i da se svake godine obilježava na prigodan način.

Tim povodom, juče je u Rogatici prvi put obilježen ovaj datum. Domaćin je bilo Udruženje RVI u Rogatici, čiji je predsjednik Milomir Ećimović i predsjednik Skupštine RVI Srpske, a prisustvovali su predstavnici Saveza Republike na čelu sa predsjednikom Draganom Vrhovcem i predstavnici većeg broj udruženja RVI širom Republike Srpske.

Nastavljajući tradiciju zajedničkog druženja svoj prilog dali su i predstavnici Saveza RVI i porodica poginulih boraca Vojvodine na čelu sa predsjednikom Milenkom Dubravcem i saradsnicima.

Dan RVI Srpske u Rogatici počeo je polaganjem vijenca pred Spomen-sobom koja čuva sjećanje na 291 poginulog borca sa područja rogatičke i nekih susjednih opština u posljednjm ratu, a parastos u Spomen-sobi održao je paroh crkve u Rogatici Predrag Masal.

Iskorišćena je prilika da predstavnici Saveza još jednom i pored velikikog razumjevanja resornog ministarstva i Vlade Srpske, ukažu na težak položaj RVI. Traže da osnovica za obračun njihove invalidnine bude prosječno ostvarenih plata u Republici za prošlu godinu i da se oslobode plaćanja lijekova, jer neki invalidi za lijekove daju i cijele svoje invalidnine, posebno oni od 5 do 10 kategorije invalidnosti. Uz to, tražimo i veće učešće lokalnih tajednica u rješavanje materijalnih i drugih problema RVI, jer smo mi i njihovi, a ne samo držabni problemi.

Inače, RVI su, rekao je ovom prilikom predsjednik Saveza Dragan Vrhovac, kategorija u opadanju. Bilo nas je preko 45.000, a posljednji podaci govore da je sadašnje stanje oko 33.000. Ali smo zato da se po svaku cijenu čuva i sačuva Republika Srpska. Bez nje ne bi bilo ni nas, naglasio je Vrhovac.

Na zajedničkom druženju u čast svoga prvog dana koje je zatim uprilično predstavnici Saveza iz Vojvodine, poslije intoniranja himni Republike Srpske i Srbije, predali su kolegama iz Srpske zastavu trobojku dugu 50 metara u nadi da će još više povezati dva bratska saveza, odnosno Republiku Srpsku i Srbiju sa Vojvodnom.