Uz 56. poljoprivrednu izložbu u Rogatici – Prvi na ocjeni skorup-kajmak

10.09.2022.

ROGATICA – Događanja uz 56. poljoprivrednu izložbu u Rogatici počele su danas, 10. septembra, u prvim podnevni časovima ocjenom kvaliteta skorup-kajmaka. Komisija na čelu sa doktorom Snežanom Jovanović, profesorom na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, prispjelo je ukupno 27 uzoraka zrelog i mladog skorup-kajmaka u orginalnoj ambalaži – drvenim kačicama koje su donijele 18 uglavnom domaćica poljoprivrednih gazdinstava iz opština Han-Pijesak, Sokolac i Rogatice, koa domaćina izložbe.

Komisija je radila do kasnih predvečernjih časova. Imala je težak posao da odabere najbolje uzorke čiji vlasnici će biti proglašen sutra uz proglašenje najboljijh i iz ostalih oblasti poljoprivredne proizvodnje koje će se ocjenjivati zajedno sa kućnom i domaćom radinosti.

PREDAVANJA ZA POLJOPRIVREDNIKE

U nastavku događanja pred sutrašnju poljoprivrednu izložbu održana su i dva predavanja na aktujelne teme iz oblasti poljoprivredne proizvodnje.

Prvo je bilo na temu „Savremena poljoprivredna tehnika u ratarskoj proizvodnji“. Predavač je bio master poljoprivrede Milan Jugović, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Istočnom Sarajevu.

Drugo predavanje imalo je naslov „Udruženje uzgaivača i njihov značaj u očuvanju konkurntnosti i stabilnosti u proizvodnj mljeka“, a predavač, kroz primjere nauke i prakse, bio je doktor Miljan Erbez, stručni savjetnik u Udruženju mljekara Republike Srpske sa sjedištem u Banja Luci.

Ono što je loša strana ovog nastojanja organizatora izložbe i samih predavanja je slabo prisustvo poljoprivrednih proizvođača. Da nije došao jedan razred učenika Srednjoškolskog centra „27. januar“ za obrazovanje tehničara smjera agroturizam, koji su odslušali vrlo zanimljiva i uspjela predavanja, ovaj vid obrazovanja poljoprivrednika bi doživio fijasko. Ili bi održan za tri-četiri poljoprivrednika ili bi morao biti odgođen?!