Grandioznost Hrama Svetog Save polako dobija na punoći

16.10.2022.

FOČA – Pokrov Presvete Bogorodice u Foči je saborni dan, a upravo na taj veliki praznik prije 16 godina počela je gradnja fočanskog Hrama Svetog Save, čija grandioznost polako dobija na punoći radovima parternog uređenja koji uveliko traju.

Osim toga, ovih dana očekuje se isporuka iz Grčke i velikog crkvenog lustera-polijeleja, prečnika šest metara i mase veće od 1.000 kilograma.

Na Pokrov Presvete Bogorodice 2006. godine osveštani su temelji najvećeg pravoslavnog hrama u BiH, čija površina nadmašuje 1.500 kvadratnih metara.

Pokriven je 2012, da bi bogosluženja počela 2013. godine. Ikonostas je postavljen 2019, a godinu potom i podno grijanje sa mermernim mozaikom.

Ove godine počelo je uređenje okruženja hrama i za sada je urađena litijska staza oko hrama, sa novim travnjakom, plato ispred samog ulaza sa velikim polukružnim stepeništem, a ostalo je da se završe prilazne staze sa osvjetljenjem i fontanom, te uređenje hortikulture.

Granitnim pločama biće prekriveno 2.400 metara kvadratih.

Opština Foča je za ovaj projekat izdvojila 460.000 maraka, dok se ostatak sredstava obezbjeđuje od donacija i priloga vjernika.

Starješina Hrama Svetog Save Dušan Andrić kaže da je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom najavio dolazak Njegove svetosti patrijarha Porfirija, nakon što svi radovi budu završeni, što će biti istorijski dan za Foču.

On je naveo da je na samom platou ostalo da se uradi centralna pješačka staza u obliku lepeze.

“U sredini staze biće bogata fontana, a iznad fontane planiramo da uradimo spomenik Svetog Save, koji će na neki način blagosiljati vjerni narod koji dolazi u portu i sam hram. Nadamo se da ćemo centralnu stazu završiti do kraja građevinske sezone, a ostale radove, ako Bog da, na proljeće kada očekujemo dolazak patrijarha”, rekao je Andrić.

Iznad centralnih vrata hrama urađena je ikona, poprsje Svetog Save u mozaiku, djelo mozaičara Milana Pilipovića iz Bačke Palanke.

“Koliko danas se vrši isporuka iz Soluna polijeleja za naš hram, velikog crkvenog lustera, koji će prema riječima Dimitriosa Mihailidisa, koji ga je izradio, a on ima bogato iskustvo u tome, biti jedinstven na ovom prostoru. Masa polijeleja biće više od tonu, prečnika šest metara, imaće 135 sijalica, a horos- Bogorodičino kolo, kako ga mi nazivamo, oko tog polijeleja, biće bogato ukrašen sa ikonama i grbovima Srpske pravoslavne crkve”, rekao je Andrić.

On je poručio da će završetkom ovih radova vjernici u Foči dobiti duhovni i graditeljski biser, koji će biti svetionik na putu ka vječnom životu.

Starješina Hrama Svetog Save zahvalio se parohijanima, građevinskom odboru, opštinskim i republičkim institucijama, privrednicima i svima koji učestvuju u gradnji ove svetinje.