Povećan broj zanatlija, sve manje poljoprivrednika

02.10.2022.

Zanatsko-preduzetnička djelatnost u Rogatici

ROGATICA – Prema podacima iz Registra preduzetnika Odjeljenja za upravljanje lokalnim razvojem, privredu i društvene djelatnosti opštine, u Rogatici opada broj zanatsko-preduzetničkih radnji. U prošloj 2021. godini bilo ih je ukupno 209, a sa krajem maja ove godine 201. Do osjetnog smanjenja došlo je u djelatnosti poljoprivrede sa 41 na 30 radnji i za dvije radnje, sa 34 na 32, smanjen je broj trgovinskih radnji. Istovremeno, došlo je do povećanja, sa 64 na 71, broja zanatskih radnji. Za dvije radnje povećan je broj pijačnih tezgi i auto škola. Na istom broju, 23, ostale su „ostale djelatnosti“ u kojim su računovodstvene, agencijske i sekretarske usluge, promet nekretnina, kamenorezačke radnje, izvoz i sječa drveta i slične djelatnosti. Tu su i tri taksiste i osam autoprevoznika.

U zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti kao osnovnim zanimanjem bavi se 164 lica. Jedanaest ih ovu djelatnost obavlja kao dopunsku i 26 kao dodatno zanimanje sa ukupno zaposlenih 201 radnikom ili za 11 manje nego što ih je bilo prošle, 2021, godine.

Po oblastima rada gledajući u zanatskoj djelatnosti zaposleno je 109 radnika ili za 17 više nego godinu dana ranije. U trgovini radi 58 i ugostiteljstvu 50 i tako redom do tri taksista, pet instruktora za obuku vozača i 7 autoprevoznika. Poljoprivreda je djelatnost u kojoj se bilježi stalno opadanje broja registrovanih. Ove u odnosu na prošlu godinu manje ih je za 13.

Što se tiče lokacije, 145 radnji je u urbanom dijelu Rogatice, koga ovdje nazivaju gradom, a svega 56, među kojim je 25 poljoprivrednika, je u ruralnom dijelu opšštine, odnosno selima od Vražalica u Mjesnoj zajednici Mesići do Pripečka u Žepi.

Uz sve mjere kojim Vlada Republike Srpske preko resornih ministarstava poduzima na planu stimulisanja ekonomske aktivnosti u oblasti zanatsko-preduzetničke djelatnosti, i opština čini i činiće maksimalno, kadrovski i finansijski, moguće napore da ovaj vid privredne djelatnosti dobije što bolji položaj, zaključak je odbornika Skupštine opštine koji su ovih dana razmatrali i prihvatili informaciju o stanju u ovoj oblasti koja u Rogatici i pored brojčano male stagnacije iz godine u godinu finansijski bilježi sve bolje rezultate.