Prikazan film „Republika Srpska: Borba za slobodu“, reditelja Borisa Malagurskog

24.01.2023.

© Multiplex Dolly Bell Andrićgrad

ANDRIĆGRAD – Film „Republika Srpska: Borba za slobodu“, reditelja Borisa Malagurskog, sinoć je premijerno prikazan u prepunoj sali bioskopa „Doli Bel“ u Andrićgradu.

Malagurski je izrazio zadovoljstvo zbog velikog interesovanja višegradske publike za ovo filmsko ostvarenje.

„U ovom gradu smo snimali možda jedan od najlepših delova filma, gde se govori o ćupriji na Drini, a posebno mi je drago što će projekcija biti nastavljena 26. januara od 18.00 časova“, rekao je on.

Malagurski je naveo da se film bavi istorijom srpskog naroda zapadno od Drine, od Kulina bana pa do 1990-ih godina.

„Možda se ne bavi samo temom Republike Srpske koliko se bavi daljom istorijom, u želji da sve one koje misle da su Srbi na ovim prostorima pali s Marsa uputi malo bolje i dublje u bogatu, viševekovnu istoriju srpskog naroda na ovom prostoru“, istakao je reditelj.

© Multiplex Dolly Bell Andrićgrad

On kaže da ovo nije film koji je usmjeren protiv nekoga već pokušava da predstavi ono najljepše što srpski narod ima, ne pokušavajući da sakrije mrlje koje svaki narod posjeduje.

„Mi nismo želeli da ulazimo u neke od najbrutalnijih aspekata istorije na ovim prostorima jer bi o tome, nažalost, moglo da se snimi 50 filmova, koji ne bi dovoljno pokrili sva strašna dešavanja“, rekao je Malagurski.

Prema njegovim riječima, ideja filma je bila dijalog i međusobno razumijevanje naroda.

U ovom filmskom ostvarenju, reditelj je akcenat stavio na slobodu, poručivši da je srpski narod mnogo toga dao da bi živio slobodno.

„Mi nikoga ne mrzimo ali na sebe ne damo“, zaključio je Malagurski.

Nakon premijere ovog dugometražnog dokumentarnog filma, reditelj je diskutovao sa posjetiocima koji su iznijeli mišljenja o tematici koja prati filmsko ostvarenje.

Radio Višegrad, B.M