Višković najavio gradnju novih kapaciteta za smještaj studenata

11.02.2023.

FOČA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković najavio je da će u Foči biti prošireni kapaciteti za smještaj domaćih studenata, dok će u saradnji sa opštinom biti izgrađen novi objekat za smještaj stranih studenata kojih je sve više na Medicinskom fakultetu u Foči. Višković je istakao da je fočanski Medicinski fakultet sa Univerzitetskom bolnicom, kao nastavnom bazom, ponos Republike Srpske.

Premijer Višković obišao je novoopremljeni sprat zgrade Medicinskog fakulteta u Foči i uvjerio se u kvalitet rada i nastave ove visokoškolske ustanove koju trenutno pohađa više od 1 700 studenata iz regiona, Evrope, Azije i Amerike. Treća je akademska godina, od kada su prvi u RS organizovali nastavu na studijskom programu medicina na engleskom jeziku i do sada upisali više od 200 stranih studenata.

Rekordan broj upisanih zahtijeva proširenje postojećih kapaciteta i gradnju novih objekata za smještaj stranih studenata. Ove projekte čvrsto će podržati Vlada Republike Srpske, najavio je premijer Radovan Višković.

-Dogovorili smo da se za domaće studente obezbijede nova mjesta u postojećem domu proširivanjem kapaciteta. Isto tako, zajedno sa opštinom Foča da sagradimo objekat smještajnog kapaciteta za strane studente koji žele da dolaze u Republiku Srpsku, u Foču i da ovdje studiraju. Radiće se projektno-tehnička dokumentacija i Vlada će pomoći da krenemo u realizaciju. To nije nešto što će se napraviti za mjesec ili do kraja godine, već će da traje minimalno dvije do tri godine, a učinićemo sve da to bude i brže- rekao je Višković.

Medicinski fakultet, tokom tri decenije postojanja i rada, izrastao je u stub razvoja Foče, Univerziteta u Istočnom Sarajevu i istočnog dijela Republike Srpske. Kontinuirana podrška stiže od lokalne zajednice, univerziteta širom Evrope i od Vlade RS.

-Zahvaljujući tome ovaj fakultet spada u grupu renomiranih ustanova u regionu, prepoznati smo od drugih univerziteta i poželjan partner, a kao kruna rada dugog tri decenije došao je odsjek na engleskom jeziku. Trudićemo se da i dalje budemo kvalitetan fakultet, da ispunjavamo misiju, da osim što dajemo dobro obrazovanje studentima, da dajemo doprinos i nauci, te da budemo motor razvoja lokalne zajednice, ove regije i čitave Republike Srpske-rekao je dekan Fakulteta Dejan Bokonjić.

Medicinski fakultet prije dvije godine dobio je novo ruho, zahvaljujući projektu energetske efikasnosti, koji je finansirala Vlada Srpske. Fakultet je svojim sredstvima i uz podršku lokalne zajednice dogradio i jedan sprat, koji je uz pomoć Vlade moderno opremljen.

Predsjednik Vlade Radovan Višković poručio je da će Medicinski fakultet, kao značajna obrazovna institucija za Srpsku, i dalje moći da računa na pomoć i podršku Vlade Republike Srpske. Premijeru Viškoviću uručena je plaketa za doprinos razvoju fakulteta.

Radio Foča