Sabor izvorne pjesme okupio 200 učesnika iz Srpske, Srbije i Crne Gore

15.05.2023.

ANDRIĆGRAD – U Andrićgradu je održan Sabor srpske izvorne pjesme i revija gusala, koji je okupio oko 200 učesnika iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Predsjednik višegradskog Guslarskog društva „Vožd Karađorđe“ Radomir Andrić, koji je i organizator sabora, rekao je da smotra pjevanja predstavlja poštovanje srpske tradicije, što je veoma važno za mlađe naraštaje.

„Radeći sa djecom, učinićemo da kroz izvorno pjevanje i gusle spoznaju sopstvenu kulturu i tako učiniti da se nastavi njegovanje starih srpskih običaja“, istakao je Andrić.

Vođa izvorne pjevačke grupe „Ognjište“ iz Foče Risto Vuković rekao je da se njihova opština može pohvaliti interesovanjem mladih za drevni srpski instrument pa će u kulturno-umjetničkom društvu osnovati novu grupu.

„Zainteresovani su mladi, mi već imamo pet-šest mladića koje uključujemo u rad. Oni su naša snaga, radost, ali i zamjena“, istakao je Vuković.

Predsjednik društva „Zavičaj“ sa Sokoca Dragan Borovčanin rekao je da u ovom društvu u mladima vide nadu za očuvanje tradicije i planiraju osnivanje novih pjevačkih grupa.

„Podržavamo ovakve manifestacije jer tu vidimo mogućnost da zainteresujemo mlade da se okrenu izvornom pjevanju, što oni i čine, pa ćemo uskoro osnovati još dvije pjevačke grupe, mušku i žensku“, dodao je Borovčanin.

Prije zvaničnog početka manifestacije, učesnici su prodefilovali ulicama Višegrada.

SRNA - Jovana Borovčanin