„U agoniji“ prikaz urušenih vrijednosti

15.05.2023.

FOČA – U Gradskom pozorištu odigrana je predstava beogradske „Beo art“ produkcije „U agoniji“. Pored „Glembajeva“, ovo je najigranija predstava rađena po tekstu Miroslava Krleže. Uloge su tumačili Radovan Vujović, Marija Vicković i Vučić Perović.

Intrige, cinizam, pokvarenost, sve negativne osobine društva koje danas prepoznajemo, ispunjavaju predstavu od prve do posljednje scene. Iako je pisan na početku 20. vijeka, ovaj komad je i danas vrlo aktuelan zbog nepromjenjivosti ljudskih navika i loših postupaka.

Predstavu je režirala Ana Đorđević i vrlo vješto je približila današnjem trenutku, a glumci su maestralno prikazali karaktere likova koje tumače.

Radovan Vujović kaže da je to jedna od najboljih Krležinih drama i da je zadovoljstvo igrati u jednom takvom komadu. „Mi smo zaista temeljno radili na ovoj predstavi i trudili da se prilagodimo Krležinom jeziku, a trud i rad moraju donijeti rezultate i nagrade. Za sada nemamo svoju scenu, jedno vrijeme smo je igrali u studiju „Jugoslovenskog dramskog pozorišta“, ali smo je igrali po zemljama regiona. Ambicije su bile da se bavimo dobrom literaturom. Jer ako već biramo da radimo nešto u privatnoj produkciji, dobro je da to bude kvalitetan tekst i što će imati pouku, a ne neka tezga ili nešto komercijalno“, kaže Vujović.

Predstava je izvedena oko 80 puta što predstavlja posebnu važnost jer se i pozorište u današnjem vremenu okreće komercijalnim tekstovima, lakim i zabavnim temama.

Marija Vicković igra Lauru, koja je prototip vrijednosti koje su zaboravljene. „Ona je oličenje svega moralnog i čistog, što nije sklono potkupljivanju, što ima jaku moralnu vertikalu. Ne snalazi se u svijetu kakav danas izgleda, ne snalazi se u svijetu njenog muža, koji se i ne pojavljuje već o kome samo govori, niti u svijetu advokata Križoveca, njene velike ljubavi“, kaže Vickovićeva.

Predstava „U Agoniji“ odigrana je u okviru Noći muzeja, koju je organizovao Muzej Stare Hercegovine.

Radio Foča