Odata počast mladoj kraljevoj vojsci i stradalim Miljevcima

29.06.2023.

FOČA – Kod spomen-krsta u blizini jame Ponor, u fočanskoj mjesnoj zajednici Miljevina, služen je pomen za više hiljada pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, koje su partizani ubili u maju 1945. godine, nakon zvaničnog završetka Drugog svjetskog rata.

Na tom mjestu, jednom od najmasovnijih srpskih stratišta, ubijeno je i u jamu bačeno oko 2.000 golobradih kraljevih vojnika.

Prema svjedočenjima mještana, tek mobilisane vojnike iz Kraljeva, Valjeva, Kragujevca i Čačka partizani su zarobili u Bici na Zelengori, a potom ih hladnokrvno, bez suđenja, likvidirali bacanjem u jame.

Do litice su ih dovodili vezane. Prve u koloni su ubijali, a oni su za sobom u jamu povlačili ostale koji nisu bili ubijeni. Jauk iz duboke jame sa prolazom do rijeke Bistrice, kojom su kad nadođe plutale ljudske kosti, čuo se i sedam dana nakon toga, neka su od svjedočenja o masovnom i hladnokrvnom ubijanju mladih vojnika.

Delegacije organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, lokalne uprave i porodice stradalih odali su i počast civilima i srpskim borcima poginulim od 1992. do 1995. godine.

Civilnim žrtvama i pripadnicima Miljevinskog bataljona Vojske Republike Srpske pomen je služen u Hramu Svetog proroka Ilije.

Radio Foča