UB Foča: U funkciji savremeni operacioni blok

19.08.2023.

FOČA – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić u Univerzitetskoj bolnici u Foči otvorio je prostorije novih operacionih sala i hirurške intenzivne njege koje su rekonstruisane i opremljene u okviru projekta modernizacije ove zdravstvene ustanove čija je ukupna vrijednost 20 miliona maraka. Uskoro slijedi završetak intenzivne njege za nehirurške grane, pedijatrijskog i ginekološkog odjeljenja, a potom će se preći na prijemni i urgentni blok.

Na 660 metara kvadratnih prostora četiri su nove operacione sale sa intenzivnom njegom. Sve to će značajno unaprijediti zdravstvene usluge, a ljekarima omogućiti bolje i kvalitetnije uslove za rad, rekao je direktor bolnice Radmil Marić.

-Novim operacionim blokom napravili smo veliki iskorak za ovu bolnicu. Nakon Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, bolnica smo koja ima najveći broj hirurških procedura u odnosu na broj primljenih pacijenata, tako da zaslužujemo da imamo ozbiljnu hirurgiju, ne samo klasičnu, nego i ortopedsku, ginekološku i svaku drugu, prepoznati smo u zdravstvenom sistemu Srpske kao takvi-kazao je Marić.

Tim fočanskih hirurga, zahvaljujući odličnoj saradnji sa vrhunskim stručnjacima u zemlji i inostranstvu, kao i savremenoj opremi, izvodi i najsloženije operacije iz oblasti digestivne, vaskularne, ortopedske i ostalih hirurgija. Sa novim operacionim blokom i hirurškom intenzivnom njegom zaokružen je čitav sistem transporta i operacije pacijenata.

-Posebno bih naglasio laparaskopske procedure iz oblasti abdominalne hirurgije koje se u našoj ustanovi, kao najkompleksnije, izvode među prvim u Republici Srpskoj. Sa novom opremom to će nam olakšati posao i od jeseni ćemo pokušati sa uvođenjem novih operacija kod gojaznih ljudi, što zahtijeva posebne uslove, tehničku i anesteziološku opremljenost-rekao je načelnik Odjeljenja za hirurške grane Nenad Lalović.

-Hirurška intenzivna njega u okviru operativnog bloka je nešto što smo čekali godinama, umnogome će olakšati liječenje pacijenata, ovo je zaista veliki napredak-istakla je načelnica Odjeljenja za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje Vanja Starović.

Pored novootvorenog operacionog bloka, u Univerzitetskoj bolnici u Foči u toku je i izgradnja intenzivne njege za nehirurške grane. Nakon što se uvjerio u dinamiku radova, ministar Alen Šeranić najavio je da uskoro slijedi i završetak pedijatrijskog i ginekološkog odjeljenja, a potom će se preći na prijemni i urgentni blok. Neće izostati ni osavremenjivanje medicinske opreme, kadrovsko jačanje, sve sa ciljem što kvalitetnije zdravstvene zaštite.

-Svakako da se može očekivati i taj dio savremene dijagnostičke opreme, ali prioritet je da završimo sve segmente ovog projekta. Paralelno ćemo razmišljati i tražiti načine kako da još više zanovimo opremu. Od direktora bolnica u Republici Srpskoj očekujem da obezbijede kvalitetan i stručan kadar i pozvao bih sve mlade koji završe Medicinski fakultet da se jave u bolnice u Srpskoj gdje će imati priliku da rade sa kvalitetnim kadrom i opremom i u dobrim uslovima-rekao je resorni ministar.

Višemilionski projekat „Modernizacija Univerzitetske bolnice u Foči”, koji finansira Vlada RS, podrazumijeva rekonstrukciju, dogradnju centralnog bloka i nabavku opreme. Do sada su, između ostalog, završeni objekti poliklinike, onkologije, angio-sala, neurologija, dva sprata centralnog objekta sa nadogradnjom.

U Univerzitetskoj bolnici u Foči se na godišnjem nivou liječi oko 13 000 pacijenata iz svih krajeva Srpske i BiH.

Radio Foča