Sa i oko regionaln poljoprivredne izlože i sajma u Rogatici – Kvalitet nadmašio ružnu godinu [FOTO]

18.09.2023.

ROGATICA – Prošla subota i nedjelja, odnosno juče i preključe,  Rogatica je bila u znaku  57. izložbe  poljoprivrednih proizvoda i sajma stoke, o čemu smo već nešto pisali,  koje su u organizaciji opštine   okupili veliki broj poljoprivredenih i veterinarskoih stručnjaka i brojnih znatiželjnika,  kojih je bilo više nego ni na jednoj poslijeratnoj izložbi i  sajmu, a održavani su svake godine, osim jedne u vrijeme pune epidemije virusa korona, posebno od kako je prije desetak godina počelo da se ocjenjuju i nagrađuju i kolekcije koza u kategoriji stoke.

Sve je počelo u subotu radom komisije za ocjenjivanje kvaliteta 22 uzorka skorup-kajmaka kojoj su ove godine na ocjenu donijele domaćice iz opština Sokolac, Han Pijesak i domaćina Rogatice. Ocjenjivan je „zreli“ i „mladi“ skorup-kajmak koji je morao biti u posebnoj drvenoj kačici. Najbolčji  „zreli“ skorup kajmak imale su Vladanka Vitomir i Vela Rubež sa Han-Pijeska, a „mladi“ Jelena Borovčnin iz Sokovca, te Anica Mirović, Vladanka Vitomir i Nda Maksimović sve trri sa Han Pijeska.

Uporedo sa radom komisije za ocjenjivanjde kvaliteta kajmaka, održavana su predavanja na aktuelne teme iz oblasti poljoprivrede kao što je „način priprema i kvalitet kabaste stočne hrne u brdsko planinskim područjima“ i slično.

Nastavak manifestacija  bio je u nedjelju  kada je načelnik opštine i predsjednik organizacionog odbora Milorad Jagodić pozdravio pisutne poljoprivredne proizvođače koji su došli na izložbu, poljoprivredne i ostale  stručnjake i druge goste među kojima je bio i minisatar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić,  poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predstavnici grada Istočno Sarajevo  i načelnici većeg broja opština Sarajevsko-romanijske i Gornjedinske regije.  Ministar Savo Minić otvorio ovu manifestaciju uz napomenu da Vlada Srpske i resorno ministarstvo čine sve da  pomognu poljoprivrednim proizvođačima. Samo ove godine za te namjene kroz razne podsticaje iz budžeta Republike Srpske  je da se izdvoji 180 miliona maraka, a u posljednje vrijeme nabavljeno je ipreko  800 novih traktora i došlo, i doći će, još dosta druge mehanizacije i opreme za poljoprivrednike.

Nagrađena 133 izlagača sa prko 25.000 maraka

A onda, slijedio je rad po komisijama u kojim su uglavnom bili istaknuti poljoprivredni i veterinarski stručnjaci iz regije, a iz Banja Luke došao je profesor doktor Vojislav Trkulja koji je bio na čelu komisije za ocjenjivanje krompira, koga je izlagalo 35 uzgaivača sa  53 uzorka. Nagrađena su 3 uzgaivača sjemenskog krompira i 22 merkantilog, odnosno krompira za jelo. Prvu nagradu za proizvodnju sjemenskog krompira u ovoj, kako je komisija konstatovala, izuzdetno teškoj godini  u visini od 400 maraka ponio je  Drgomir Džida sa Borika,a kod krompira za jelo Miroslav Olović iz Sjeverska i Branimir Radojević iz Lađevina kod Rogatice.

Tradicionalno, uzgaivači ovaca bili su najbrojniji. Izloženo je 36 kolekcija sa po 5 grla oplemenjene pramenke priplodnih grla i dvizica. Nagrađeno je 18 vlasnika. Najbolja grla u kategoriji priplodnih ovaca imali su Milad Bojović i Vučko Nikolić, a kod dvizica Slavko Purković i Dragoljub Žižović, svi iz opštine Rogatica, jer su izlagali i uzgaivači ovaca sa Sokoca, Kalinovika i nekih drugih opština.

Goveda visokog kvaliteta

Kod uzgaivača koza koji su sve brojniji i sa grlima poznatih rasa i kvaliteta nagrađeno je 6 kolekcija. Najbolja grla priplodnih koza i jarica izložio je stari poznanik izložbe Spasoje Čamur iz opštrine Istočno Novo Sarajevo i odnio nagrade od po 300 maraka. Drugom nagradom od po 200 maraka nagrađena su grla Igora Planojević sa Borika  i Amira Bajrića iz opštine Sokolac.

Govedari su izložili 59 grla. Ocjenjujući kondiciju, stav grla i izgled vimena, rečeno je u stručnom osvrtu komisije koju je predvodio doktor Miljan Erbez, nagrađen je 31 uzgaivač. Najbolja krava bila je simentalske rase vlasnika Drage Karišika iz Gučeva kod Rogatice, najbolju junicu do 12 mjeseci starosti, kojih je bilo oko 80 posto od ukupnog broja izloženih grla goveda,  dovela je Svjetlana Ćebić iz Zaganovića kod Rogatice i najbolju steonu junicu Nedeljko Nikolić iz Brankovića u opštini Rogatica.

Iako ih je sve manje, ocjenjivani su i konji. Privedeno je svega 12 grla, a nagrađeno 9. Najbolju kobilu i pastuha, obadvoje u tipu arapske rase,  izložio je Milenko Đerić iz Gluhovine kod Borika i odnio nagrade od po 400 maraka po grlu. Pošto, nakon ukidanja ergele na Borikama, broj konja u narodnom uzgoju stalno opada, prijedlog komisije koja je ocjenjivala ovu vrstu stoke, da se u cilju stimulisanja uzgoja konja, od naredne godine privode i nagrađuju i ždrebad.

Tradicionalni proizvodi sve brojniji

Ocjenjivani su i nagrađivani i tradicionalni proizvodi koji su bili masovno zastupljeni. Za domaću kuhinju i prerađevine nagrađeni su Udruženje žena „Rogatica“, Udruženje poljoprivrednika „Gatački kajmak“ i Biljana Sokolović iz Rogatice, za ručne radove i kućnu radinost Srpsko sokolsko društvo „Soko“ iz Dobruna, te Borka Ješić i Nevenka Janjić iz Rogatice, za rukotvorine od drveta  Milovan i Radisav Janjić i Milovan Perišić iz Rogatice, dok su najuređeniji štand imali i nagrade dobili Udruženje žena „Borike“ i Branka Sorak iz Gučeva.

Pored novčanih nagrada čiji je ukupni fond bio 25.000 maraka, koje je obezbijedio organizator i pokrovitelj izložbe Opštinska uprava u Rogatici, podijeljeno je i više robnih nagrada koje su obezbijedili brojni sponzori izložbe.

Šlagvort uz otvaranje izložbe i sajma dali su najmlađi članovi KUD „Sretenje“ Crkvene opštine u Rogatici.

Tekst: Sreten Mitrović, Foto: Sreten Mitrović i Slavko Heleta