Zabilježeno u Rogatici – Srećno Marija i Nikola

21.09.2023.

ROGATICA – Sklapanje braka jedan je od najvažnijih dogašaja u životu svakog čovjeka i žene. Otuda i posebna ceremenija i običaji da se taj događaj obilježi na što dostojniji i spektakularniji način počev od izbora odjeće i obuće, spremanja mlade i mladoženje za taj događaj  do izbora kumova, svatova  i mjesta gdje će  se stati „na ludi kamen“.

Za taj događaj sve se posebno aranžira. U ovo vrijeme je i izbor vozila u kojem se na mjesto vjenčanja i svadbe dovoze mladenci. Za tu priliku bira se najljepše i motorom najjače vozilo.

Tako su ovih dana, za tek minuli vikend, 16. i 17. septembra,  na vjenčanje u opštinskoj zgradi  i svadbu u ovdašnjem motelu „Viziona“ u Rogatici došli Marija (Jokanović) i Nikola (Petrović) limuzinom koja je bila neuobičajeno lijepo okićena i tako uglanvcana  da nije bilo onih koji su je vidjeli a da se nisu divili i makar za sebe rekli „Srećno u novi život Maro i Nikola“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vjenčanje i svadba Marije i Nikole, koji će bar za sada život nastaviti u Rogatiici,  je i povod da se kaže da je od početka ove godine do polovine septembra u matičnu knjigu vjenčanih u Rogatici upisano (samo) 24 nova braka, dok na žalost, u matičnim uredima na Borikama i Žepi, kako rekoše matičari Ivana Planojević i Nermin Kulovac,  nije sklopljen ni jedan novi brak i upisano  novorođeno dijete što je najbolji dokaz da su iz ovih prostranih seoskih područja, koja su nekad bila opštinski centri, otišli mladi bez povratka.

Ali je zato, na opšte zadovoljstvo, reče paroh borički sveštenik Dragan Jović, koji bogosluži u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla na Borikama,  Svetog Jovana Krstitelja na Crkvinama i Saboru Srpskih Svetitelja u Brankovićima, vjenčano pet novih bračnih parova, najviše na Crkvinama,  i kršteno preko 20 novorođenčadi, od kojih troje u Brankovićima.

Tekst i foto: Sreten Mitrović