Uspjelo veče književnika u Rogatici – Romanijci o Romaniji

10.04.2024.

ROGATICA – Veče romanijskih književnika koje je u organizaciji Podružnice Udruženja književnika Republike Srpske iz Istočnog Sarajeva i Narodne biblioteke „Vojislav Lubareda“ održano sinoć u Rogatici kao dio početka manifestacija vraćanja sjećanja na život i djelo znamenitog Rogatičana, književnika i akademika Vojislava Lubardu, okupilo je književne poslenike iz Istočnog Sarajeva, Sokoca, Pala, Han Pijeska i Rogatice.

Voditelj ovog zanimljivog uglavnom pjesničkog druženja bio je predsjednik Podružnice, Nedeljko Žugić, a po tri svoje pjesme, od kojih je kod većine pjesnika najmanje po jedna bila  posvećena širem zavičaju Vojiislava Lubarde, Romaniji, predstavio se svaki od porisutnih književnika.

Ne baš velikom broju prisutnih ljubitelja lijepe pisane riječi u prostorijama Biblioteke, uz Nedeljka Žugića, obratili su se Slobodan Ristović i Milun-Mišo Lubarda iz Rogatice, doajen pjesništva iz Sokoca Radislav Ćivša i Milutin Savčić, Aćim Todorović sa Han Pijeska, Brane Ilić sa Pala i Marijana Petronić  koja je rođena u Dubrovniku, živi u Istočnom Sarajevu u koje je došla  vođena porijeklom majke i oca i prvi put je  kao pjesnik pred ljubiteljima pisane riječi u Rogatici.

Aćim Todorović je u Rogatici prvi put promoisao svoju poemu o pokolju 6000 Srba  od Olova, dijelova Sarajeva, Kladnja, Han Pijeska, Zvornika, iz Pala, sa Romanije i Sokoca, iz Goražda, Rogatice i sa Boričke visoravni u Starom Brodu i susjednim Miloševićima sredinom marta ratne 1942. godine od strane ustaša zloglasne „Crne legije“ predvođena zločincom Jurom Francetićem.

Pažnju prisutnih izazvao je i  Brane Ilić, bivši direktor Srne,  pjesmom  u vidu nekrologa Miodragu Laziću, ratnom hirurgu u bolnici „Žica“ u Sarajevu, koji je spasio živote brojnim ranjenicima koji su u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu branili Srbe i srpske krajeve na sarajevskom ratištu.

Tekst i foto: Sreten Mitrović