Dani Vojislava Lubarde u Rogatici  – Knjževnici i knjiga u centru pažnje

19.06.2024.

ROGATICA – I jučerašnji,  drugi dan tradicionalne manifestacije „Dani Vojislava Lubarde“ protekao je u znaku knjige i književnika. Uz ostalo, otvorena je višednevna izložba književnih djela i fotografija akademika Vojislava Lubarde i zavičajna zbirka svega što baštini Narodna biblioteka koja nosi ime ovog znammenitog Rogatičanina, a godinama stvarali književnici, likovni i drugi umjetnici rođeni na području rogatičke opštine.

Ipak, u centru pažnje ovog završnog dana još jednog sjećanja na Vojislava Lubardu bila je promocije još jedne knjige pjesama Slobodana Ristovića, člana Udruženja književnika Republike Srpske i pisaca Srbije, koji posljednjh godina živi i književno se iskazuje u Rogatici.

Nova Ristovićeva knjiga nosi naslov „Golubovi na strikanoj zavesi“. Glavni promoter ovog novog Ristovićevog književnog bisera bila je profesor Radmila Trifković iz Višegrada istakavši da je Ristović jedan od istaknutih srpskih pjesnika danas. Objavio 17 knjiga poezije i 6 knjiga proze. Njegova poezija, rekla je ona, satkaana je od niti narodne tradicije čvrsto uvezane našim narodnim jezikom i onda kada dodiruje nebo njegove pjesme čvrsto su vezande za kućni prag.

Recenzent  knjige Rade Vučičević napisao je opet da se radi o novoj bibliograskoj jedinici koja će „obradovati mnoge iskrene ljubitelje lepe pisane reči napisane u Slobovoj umetničkoj radionici po istom umetničkom postupku, na jednom nakovnju iskovne, sa već viđenim kvalitetom, kome pravi lirski pobornici ne mogu odoleti“.

Tekst i foto: Sreten Mitrović