Aleksandar Vučić pomaže izgradnju Andrićgrada [VIDEO]

08.12.2013.

Emir Kusturica

ANDRIĆGRAD – Idejni tvorac Andrićgrada u Višegradu, svjetski poznati režiser Emir Kusturica potvrdio je danas da je Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, ispred članstva svoje stranke SNS-a uručio Andrićgradu 100.000 evra, koje će biti upotrijebljene za završavanje studentskih domova.

„Pošto je Vučić svojim dolaskom u Andrićgrad već potvrdio podršku ovom projektu i iskazao svoje razumijevanje za sve što se u njemu dešava, sada je napravio još veći iskorak i dao donaciju ispred svoje političke stranke za opremanje studenstkih domova i Fakulteta lijepih umjetnosti“, kazao je Kusturica.

Kusturica je ovu donaciju Vučića za Andrićgrad nazvao moralnom odlukom, naročito u trenutku kada Andrićev institut počinje da ostvaruje svoj plan, gdje će do kraja ove godine biti održan veliki seminar o Njegoševom djelu.

„Andrićev institut će biti stabilna institucija, poručuje Kusturica, posebno u nadolazećem periodu kada se u Sarajevu pod jednim dijelom političkih struktura priprema revizija istorije oko uzroka izbijanja Prvog svjetskog rata a naročito kada se ima u vidu da su neke zemlje koje su bile saveznici protiv austrougraske carevine prihvatile učešće u toj namjeri u FBiH. Sve se to čini kako bi se za Gavrilov pucanj u okupatora okrivile Srbija pa čak i Rusija“, rekao je Kusturica brojnim novinarskim ekipama u Andrićgradu.

On je istakao da će Odjel za istoriju u Andrićevom institutu činiti sve da uputi na ono što je istorijska nauka i potvrdila, da nije pucanj u Sarajevu bio povod za početak izbijanja Prvog svjetskog rata, već pucanj austrijskog vojnika 27. jula preko Save u srpskog vojnika.

„Postoji ideja da napravim film, više televizijski nego bioskopski, u kome bi ukrstili znanja tih suprostavljenih strana oko uzroka početka Prvog svjetskog rata.

Protivnici istorijskog akta pokušavaju da naprave reviziju tog događaja tog sarajevskog atentata. Izgleda da ti veliki i značajni prizori bivaju medijsko pokriće za namjeru druge vrste, kao što je svojevremeno tekla priča da je upad Hitlera na Poljsku bio izazvan navodnim pomjeranjem granice“, pojasnio je Kusturica.

Andrić pozvao Njegoša – Makarije će pozvati Mehmed pašu Sokolovića – Tesla će gledati u Mešu Selimovića

Kusturica je rekao da će svi trgovi u Andrićgradu biti ukrašeni spomenicima istaknutih srpskih naučnika i umjetnika, pa će tako nakon Andirćeve i Njegoševe biste, svoje počasno mjesto dobiti i Mehmed paša Sokolović, na čijem postolju će pisati da mu je taj spomenik podigao njegov brat, srpski patrijarh Makarije Sokolović.

Spomenik ispred upravne zgrade „HE na Drini“ dobiće i najveći svjetski naučnik Nikola Tesla, što će uraditi Elektroprivreda RS. U ljetnjoj bašti će biti postvljen spomenik Meši Selimoviću.

„Sve do Vidovdana pokušavaćemo da održimo tihu vatru na kojoj će da gori sve ono što je neuspješno i što će pokušati da taj konsenzus donekle očuva, bar kada su u pitanju te duhovne vrijednosti. Time će se najviše baviti Andrićev institut kako bi izvan politike i svakodnevnih potrena odvijao jedan život koji nas upozorava i našu pažnju privlači najvećnijim naučnim i kulturnim dostignućima, gdje bi trebali da budemo pomirljivi a ne ratoborni“, zaključio je slavni srpski režiser Emir Kusturica i najavio otvaranje Fakulteta lijepih umjetnosti u oktobru naredne godine za prvu generaciju studenata.

Na izgradnji budućeg bastiona kulture u istočnom dijelu RS se ne odustaje. Pronađen je i kamen za otkup jedne stare kuće u Plani od 2.000 kvadrata starog kamena koji će psolužiti za uobličavanje vizantijskog dijela u kompleksu višegradskog Andrićgrada.