Pola vijeka ljubavi i sloge Nade i Sime Ćosović

14.01.2014.

Simo i Nada Ćosović

FOČA – Da je brak svetinja i da su ljubav i razumijevanje recept za sreću pokazali su supružnici Simo i Nada Ćosović iz Foče koji su proslavili zlatnu svadbu.

Pet decenija za ovaj par nije ni malo, jer su im, kako kažu, prošle u ljubavi, stvaranju i strpljenju.

Ljubav Nade i Sime, rođena na prvi pogled, brakom je krunisana davne 1964. godine. Simo sa svojih 26 godina i Nada sa 22 odlučno su izrekli sudbonosno “da”.

– Sjećam se, bio je Vaskrs 1962. godine, bio sam u Hramu Svetog Nikole na praznik. Kada je ušla u portu sa drugim djevojkama, bila je zanosna i lijepa, odmah su nam se pogledi tu sreli i ljubav javila. Kao mlad tražio sam lijepu ženu i iz domaćinske kuće. Oboje sam dobio – prisjeća se Simo (76).

Kada su počeli da gaje ljubav, bila su druga vremena i običaji. Godinu i više samo su se držali za ruke.

– Bilo je to drugo vrijeme. Za ruku sam je držao samo u kolu i nekad van kola i tako oko godinu i po. Onda smo se uzeli 1964. i do danas ruke nismo razdvojili – priča Simo.

Ćosovići su, iako mladi, postigli mnogo u zajedništvu. Od dvije kašike i dva tanjira, koliko su imali u početku, uspjeli su da sagrade dvije kuće, a danas su okruženi sa sinom, kćerkom, unučićima…

– Svakoj najmanjoj stvari koju smo kupili u kuću, imetku i dobitku beskrajno smo se radovali, ne iz skromnosti, već što smo ih zajedno stekli. Živjeli smo u poštovanju, bez ljubomore, zamjeranja, čuvali smo leđa jedno drugom, ljubav poklanjali, poštovali se i uvijek bili zadovoljni onim što imamo i možemo – otkrivaju Ćosovići bračni put i uspjeh.

Nada ističe da je za 50 godina bračne zajednice uvijek bila pažena i voljena. Simo joj je poklanjao ljubav, osmijehe, a za njihovu zlatnu svadbu darovao joj je zlatnik.

– Ja sam beskrajno srećna, poslije pet decenija uspješne bračne zajednice, sa mužem, djecom, unucima. Daj Bože da se svi mladi ugledaju na nas, pođu našim stopama, da grade, stiču i ponose se time – rekla je Nada Ćosović.

Ljubav ključna

Plamen ljubavi blagoslovene na nebu i poslije pola vijeka između Sime i Nade gori.

Njene iskre ogledaju se u njihovom plesu, pjesmi, zagrljaju, osmijesima, poljupcu, u krugu sa djecom i četvoro unučića. Ne kriju da žele još zajedno proživljenih decenija i decenija.