Od Dejtona do danas broj stanovnika Višegrada prepolovljen (VIDEO)

15.05.2017.

Visegrad-usce Rzava u Drinu

VIŠEGRAD – Prvačića neće biti i u Višegradu ako se nastavi trend smanjenja broja stanovnika. Nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u Višegradu je živjelo oko 20 hiljada ljudi. Najveći odliv žitelja zabilježen je od 1999. do 2004. godine, kada su stanovnici napuštali ovo mjesto u potrazi za poslom i boljim životom. Zbog toga je danas broj stanovnika Višegrada prepolovljen.

Iz godine u godinu sve je manje i osnovaca.
– Do sada je upisano 45 učenika u centralnu školu. Јedan učenik u područno odjeljenje u Međeđi i 10 učenika u područnom odjeljenju Kopači.To ja za 20 učenika manje u odnosu na prošlu godinu, što predstavlja gubitak jednog kompletnog odjeljenja a područnim odjeljenjima Prelovo, Dobrun i Podkozara nije upisan nijedan učenik ove školske godine, kaže Momir Radojčić, direktor Osnovne škole “Vuk Karadžić” Višegrad
Mortalitet je u Višegradu iznad stope nataliteta – upozoravaju iz Centra za socijalni rad.

Sve je manje i novorođene djece.

– Uzećemo za primjer 2012. godinu gdje je prijavljno 73 djece, a u 2016. godini 64, a za prva četiri mjeseca ove godine prijavljeno je 16 djece, pojašnjava Dejan Savić, v.d. direktora Centra za socijalni rad Višegrad.
Ovog problema svjesni su u lokalnoj upravi. Prvi koraci su učinjeni, a jedna od mjera su sredstva koja se izdvajaju za podsticaj nataliteta.

– Planiramo da gradimo stanove za mlade bračne parove ne bi li ih time podstakli da ostaju u opštini, da ovde stvaraju porodice. Zapošljavanje je jedan od najvećih problema, ali radimo i na tome, ističe načelnik opštine Višegrad, Mladen Đurević.

Ukoliko se hitno ne zaustavi odlazak mladih i ako bude nastavljen pad nataliteta, ova opština za 15-ak godina mogla bi imati više starih stanovnika od radno sposobnih.