Otvorena izložba slika sa međunarodnih likovnih saborovanja

27.06.2017.

izlozba-staza

VIŠEGRAD – U Gradskoj galeriji Višegrad otvorena je izložba slika nastalih na međunarodnim likovnim saborovanjima, a u okviru “Višegradske staze”.

Slikar Slavko Tuševljak rekao je da je saborovanje počelo 1993. godine, a od 1996. godine je poprimilo epitet “Međunarodno likovno saborovanje”.

“Današnja izložba podijeljena je u više cjelina, tu su grafike, ulje na platnu, različite likovne tehnike i likovni pravci”, dodao je Tuševljak.

On je istakao da je ovo samo mali dio legata koji posjeduje Gradska galerija.

Tuševljak je zahvalio svim učesnicima međunarodnih likovnih saborovanja, opštini Višegrad na pokroviteljstvu i Branku Nikitoviću koji je uložio rad u osnivanje Likovnog saboravanja.

On je dodao da je posljednjih godina Gradska galerija doživjela teške trenutke i bila pred gašenjem, ali je zahvaljujući opštini Višegrad i načelniku to zaustavljeno, kao i da ova izložba predstavlja svojevrsni početak rada Gradske galerije.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da se ova kulturna manifestacija uzdigla u svojevrsni duhovni i kultni simbol Višegrada.

“Na nama je da je učvršćujemo, razvijamo, proširujemo i osvješćujemo kroz djela koja nam uvijek pokazuju pravi put. Prema Andrićevom kazivanju, umjetnost ima duboke veze sa životom, ali umjetnik iz materijala koji mu pruža život stvara nova djela trajne ljepote i neprolaznog značaja”, dodoa je Đurević.

Prema njegovim riječima, upravo takva ljepota je ovdje u Višegradu, gdje nastaju djela neprolazne ljepote i značaja.