Jankovići kupili Drvnu industriju „Sjemeć“

13.02.2018.

Novo u privredi opštine Rogatica

ROGATICA – Na tek desetoj javnojh licitaciji koja je ovih dana održana imovina Drvne industrije (DI) „Sjemeć-Eksport“ Rogatica u stečaju prodata je za 2.450.000 maraka. Kupio ju je DOO „DMM“ iz Rogatice.

Stečajni upravnik nad DI „Sjemeć-Eksporta“ Vlado Simović iz Foče reče da je stečaj otvoren 26. aprila 2016. i u rekordnom roku, za manje od 2 godine, okončan sa visokih i čak neočekivanih 54,5 posto naplaćene imovine.

Stečajna imovina dužnika, koji je u predratnom periodu zapošljavao oko 750 radnika, imala je početnu cijenu od 4,8 miliona maraka. Sačinjavali su je objekti primarne prerade drveta-pilana, stolarije, tvornice namještaja, sušara za građu, kotlovnica, reprezentativna društvena ishrana i brojni drugi prateći objekti na površini od oko 100 dunuma zemlje uključujući i bivše fudbalsko igralište. Bilo je i dosta sekundarnih sirovina uključujući i vozni park.

Na prvim javnim licitacijama prodat je vozni park i zatečeni dio sekundarnih sirovina u vrijednosti od oko 160.000 maraka. Sve ostalo u paketu prodato je ovih dana za 2.450.000 maraka, koje će se dijeliti na stečajne povjerioce među kojima je i 42 radnika kojim će pripasti oko 130.000 maraka i dijeliti prema višem i opštem isplatnom redu.

To je jadna, pozitivna, strana ovog stečajnog postupka koji se uspješno okončao. Druga je kupac i šta on namjerava da uradi sa kupljenom imovinom.

Iza skraćenice „DMM“ kriju se imena Dragiša, Milan i Miroslav Janković. Radi se, kako mnogi kažu o velikim pregaocima, ocu i dva sina iz Plješevice kod Rogatice.

Počeli su kao autoprevoznici u čijem se voznom parku trenutno nalazi 14 vozila od čega šest šlepera sa licencom za međunarodnu špediciju. Ostala su za domaće tržište, uglavnom za prevoz drvnih sortimenata za potrebe vlastite pilane u objektima na prostoru bivše fabrike slada koju su sa zemljištem u površini od 2,8 hektara kupili na licitaciji 2009. godine.

U „DMM“ je trenutno zaposleno 40 radnika. Među njima su i 4 nova primljena u ovoj godini, priča jedan od vlasnika Miroslav (43).

Ono što je značajno, dodaje on, svi naši radnici su uredno prijavljeni Poreskoj upravi. Plate, obavezno, dobivaju svakog prvog u mjesecu sa plaćanim doprinosima i porezima.

Problem firme, kao i dosta drugih u preradi drveta, je nedostatak sirovine. Snalaze se kako znaju i umiju, ali se mnogo ne žale uz napomenu da im je ukupan prihod za prošlu godinu iznosio 4,5 miliona maraka i među rijetkim u opštini Rogatica platili su porez na dobit.

Kupljene objekte DI „Sjemeć“ reče Miroslav prvo moraju dobro očistiti i obezbjediti od daljeg propadanja i devestiranja. Zatečeno stanje je katastrofalno. U tvornici namještaja ostalo je par devastiranih mašina koje nikom nisu trebale. Bivša stolarija je potpuno opustošena i od mašina i pripadajućeg inventara, u kotlovnici popucale cijevi jer iz njih voda nije na vrijeme ispuštena, u sušari oštećeni grijači, u pilani stari gateri koji nisu više za upotrebu.

Jednom riječju mora se početi od nule. I počinjemo, kazuje Miroslav. U julu trebalo bi da pustimo u rad fabriku za proizvodnju peleta za koju smo u Italiji kupili najsavremeniju opremu koja je već počela da pristiže. Proizvodićemo tri tone peleta na sat i zaposliti novih 20-tak radnika.

U 2019. planiramo da, opet sa najsavremenijom opremom, oživimo stolariju za proizvodnju prozora i vrata, ali o tom potom, naglašava Miroslav, koji je po zanimanju automehaničar, a njegov brat Milan (39) mašinski tehničar, na kojim firma stoji. Oni su direktori, komercijalisti, automehaničari, vozači, administratori…

Otac Dragiša je „kapiten“ i on je tu da pripomogne. Udružili smo mladost i iskustvo. Tu je i velika volja i htjenje i posao ide. Nadamo se da će tako biti i u narednim godinama u kojim očekujemo podršku prijatelja, banaka i lokalne zajednice, razmišljanje je sagovornika Miroslava.

OČEKIVANJE NAČELNIKA

Na kupovinu DI „Sjemeć“ od strane „DMM“ pozitivno su reagovali i u lokalnoj zajednici. Načelnik opštine Milorad Jagodić rekao je da, mjereći po dosadašnjem radu, od Jankovića očekuje da će zaustaviti eroziju drvne industrije u opštini i nastaviti sa finalizacijom proizvodnje uz zapošljavanje novih radnika što je od strateškog značaja za opštinu kao cjelinu.