Okončani Dani Vojislava Lubarde u Rogatici

19.06.2019.

„VAZNESENJE“ PONOVO PRED ČITAOCIMA

ROGATICA – Drugi, završni, dan kojim Narodna biblioteka u Rogatici vraća sjećanje na akademika i velikog književnika Vojislava Lubarde, čije ime sa ponosom nosi posljednih dvije godine, okončan je sinoć književnom večeri kojom je pred prisutne u čitaonici biblioteke još jednom analiziran roman „Vaznesenje“ za koga je Lubarda 1989. u veoma jakoj konkurenciji dobio NIN-ovu nagradu.

Kroz knjigu čitajući pojedine odlomke, posebno odlomak „Opričavanje bake Milice“ provele su srednjoškolke Sara Mišković, Teodora Đaković, Marija Karišik i Jelena Marjanović.

Za kraj, kao šlag na tortu, došlo je proglašenje najvrijednijeg čitaoca Dječijeg i Odijeljenja za omladinu i odrasle.

Najvrijedniji i najvjerniji čitalac Dječijeg odjeljenja je Helena Marić, učenica trećeg razreda osnovne škole „Sveti Sava“, a među odraslim srednjoškolka Ana Zoranović.

Za vjernost Biblioteci Heleni i Ani direktorka Minja Krsmanović uručila je prigodne nagrade u vidu knjiga i skromne novčane iznose iz budžeta opštine koji je od početka bio partner u ovoj manifestaciji.

Inače, od dječije literature najviše se čita Dnevnik Ane Frank, Pipi duga čarapa Astrid Lindgrena i Bajke Braće Grim.

Odrasli opet u posljednju godinu dana najviše su čitali „Jovanovo zaveštenje“ Vanje Bulić, „Istinski vernik“ Nikolasa Sparksa i „Kofer iz Berlina“ Jelena Bačić Alempić.