Gađali se jajima usred skupštine

06.02.2011.

Rudo - skupštinaOdbornici u Skupštini opštine Rudo sukobili su se oko izbora direktora Doma zdravlja, a sukob je bio toliko žestok, da su se narodni predstavnici čak gađali jajima. Opomene predsednika skupštine Blagoja Cerovića bile su uzaludne, a sednica je prekinuta zbog lažne vesti o podmetnutoj bombi. Ispred skupštine okupile su se pristalice obe struje, koje su pištaljkama i zvižducima grdili i pozdravljali odbornike.

– Neposredan povod za ova zbivanja bio je pokušaj nove većine, predvođene SNSD-om i načelnikom Milkom Čolakovićem, da na mesto direktora Doma zdravlja ponovo postave smenjenog dr Tomislava Kusmuka, za koga su Upravni odbor Doma zdravlja i opštinska komisija našli brojne zloupotrebe. Između ostalog, dr Kusmuk je sam sebi potpisivao povećanje plate, dežurstvo, naknadu za odvojeni život, upotrebu automobila… Toj novoj većini nije bilo dovoljno ni protivljenje više od 500 građana Rudog, mahom žena, koje su peticijom tražile ostanak na mestu direktora dr Marine Milikić, ginekologa – priča Rato Rajak, odbornik SRS RS.

Rajak tvrdi da je od dolaska Čolakovića na vlast Rudo napustilo oko 3.000 stanovnika. Afere, poput sportske dvorane i „Vodenog ćire”, gde su oprane stotine hiljada maraka, samo su vrh ledenog brega, tvrdi opozicija. Prema njihovim navodima, likvidirana su i tri najveća preduzeća, a u jednom od njih poslednji direktor je bio sadašnji načelnik opštine. Protiv Čolakovića je za korupciju i kriminal, podneta krivična prijava MUP-u RS i SIPA.

[pullright float=”alignright”]

Kusmuk: Neosnovano me optužuju

Dr Tomislav Kusmuk, stomatolog, oko čijeg se direktorskog imenovanja lome koplja u Rudom, veli da je anarhiju u ovom gradu stvorila grupa odbornika-zlonamernika, koji ne mogu da se pomire sa činjenicom da su izgubili većinu i da je dve tužbe protiv njih podneo zbog klevete.

– Neosnovano me optužuju i napadaju, a nezakonito su me i smenili sa direktorskog mesta u Domu zdravlja, što je potvrdilo Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS, koje je naložilo moje vraćanje – kaže dr Kusmuk, koji odgovara da je radio sve po zakonu. Odbija optužbe da je sam sebi povećao direktorsku platu, kao i spekulacije da je ministar Škrbić kum porodice Kusmuk.
[/pullright]

– I umesto da se raduje toj istrazi, ako je pošten, načelnik Čolaković kupuje odbornike u skupštini da bi dobio većinu koja bi povukla prijave protiv njega. Tako je kupio ili ucenio odbornika Ljubomira Mršovića, socijalistu, koji je pre toga dobio batine – navodi Rajak. On dodaje da ruđanska opozicija sada nije spremna ni na kakav kompromis, ukoliko on bude sadržavao povlačenje prijave protiv čelnog čoveka opštine Rudo.

„EuroBlic” je pokušao da čuje i stav Milka Čolakovića o poslednjim dešavanjima i tvrdnjama opozicije, ali on nije imao vremena za nas. Blagoje Cerović, novoizabrani predsednik Skupštine opštine, član PDP-a, potvrđuje da je zaista prelaskom odbornika Mršovića bivša skupštinska manjina postala većina. On je začuđen zašto opozicija blokira rad parlamenta i ne vidi ništa loše u nameri vlasti da na direktorsko mesto vrati dr Kusmuka.

– Krivicu dr Kusmuka nisu mogli utvrditi skupštinska komisija ni Upravni odbor Doma zdravlja, nego samo Ministarstvo zdravlja i Fond zdravstva – kaže Cerović, koji se ipak nada u razrešenje situacije. Pozvao je, kaže, klubove odbornika na mirenje.

(Blic)