Besplatno ljetovanje u kampu za 360 učenika

29.03.2011.

Rudo - kampOko 360 đaka iz BiH će od 1. jula do 31. avgusta imati priliku da besplatno ljetuje učestvujući u interkulturalnom kampu u Rudom.

Opština Rudo jedina je opština u Srpskoj koja već drugu godinu sprovodi projekat “Interkulturalni kamp” finansiran od MDG-F- a u okviru programa “Kultura za razvoj”, rekao direktor Razvojne agencije opštine Rudo Ninoslav Prijović.

On je dodao da je kroz interkulturalni kamp, održan u renoviranoj osnovnoj školi u Strgačini u Rudom, prošle godine prošlo je 280 mališana iz sedam osnovnih škola, a ove godine, planirano je da kamp posjeti oko 360 đaka.

– U okviru projekta “Interkulturalni kamp” renovirana je napuštena školska zgrada u Strgačini, koja je korišćena u svrhu kampa, a po završetku projekta može se koristiti za svoju osnovnu namjenu. U kampu su učestvovali đaci iz cijele BiH raspoređeni kroz sedam smjena – rekao je Prijović.

Jednu od smjena, koja traje po sedam dana, činile su četiri grupe od po deset đaka uzrasta od šestog do devetog razreda. Grupe su bile iz različitih škola, dvije iz Federacije BiH, a dvije iz Srpske.

– Aktivnosti interkulturalnog kampa bile su usmjerene na druženje djece iz različitih sredina kroz sportske, kulturne i edukativne sadržaje. Brigu o djeci vodio je tim nastavnika koji su 24 časa pazili na djecu, a ujedno su im održavali predavanja – istakao je Prijović.

Prema njegovim riječima, i ove godine u periodu od početka jula do kraja avgusta, u vrijeme raspusta, mališani raspoređeni u devet smjena proći će kroz interkulturalni kamp u Strgačini.

– Planirali smo da ove godine povećamo broj polaznika koji će u okviru raznih radionica biti podstaknuti na razmišljanje o razlikama etničke, kulturne, religiozne i druge prirode, o borbi protiv predrasuda, o mirnom suživotu među narodima. Učiće o pojedincima ili grupama različitog porijekla, kao i o jednakim mogućnostima u obrazovanju – pojasnio je Prijović.

Interkulturalizam, dodao je Prijović, podrazumijeva suočavanje sa problemima koji se javljaju u odnosima između nosioca različitih kultura, njihovo prihvatanje i poštovanje.

Projekat “Interkulturalni kamp”, inspirisan sličnim kampom koji se već nekoliko godina organizuje u Sadbi, kod Goražda, između ostalih, podržalo je Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

– Ministarstvo je podržalo projekat sa 10.000 maraka putem konkursa za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću u kategoriji organizacija koje su ostvarile podršku inostranih fondova – pojasnila je službenik za odnose s javnošću u Ministarstvu prosvjete i kulture RS Spomenka Miljković.

Projekat

Prijović je istakao da Program u okviru partnerskog odnosa sprovode tri organizacije Ujedinjenih nacija u BiH UNDP, UNICEF i UNESCO, u saradnji s Ministarstvom civilnih poslova BiH, Ministarstvom za kulturu i sport FBiH i Ministarstvom za obrazovanje i kulturu Republike Srpske.

(Glas Srpske)