Crpe zdravlje sa polja punih nevena

03.08.2011.

Rudo - berba nevenaZaštitni znak u poljoprivredi male opštine Rudo, pored malina i šljive, jeste i neven, koji na plantažama od po tri hektara proizvode Katarina i Goran Đurović.

Ovo dvoje mladih ljudi, za kojih posla nije bilo u njihovoj opštini, dobili su i sertifikat za svoj neven i 15 proizvoda na bazi ove aromatične i ljekovite biljke.

– U našoj laboratoriji i radionici proizvodimo kreme za njegu lica i ruku, čajeve, tinkture, tonike za kosu, kupke, zatim preparate za kožna oboljenja, labelo za usne, supozitorije za hemoroide, vaginalete, kao i rakije sa medom, polenom i propolisom. Svi naši proizvodi su atestirani u Zavodu za zaštitu zdravlja RS – kaže Katarina.

Proizvode od nevena Đurovići prodaju apotekama u BiH, a uskoro će krenuti i izvoz u Srbiju.

Berba cvjetova nevena na plantažama traje od sredine juna do septembra, a sjetva i okopavanje u martu i aprilu.

– U toku sjetve angažujemo oko 20 sezonskih radnika, a cvjetove bere desetak žena. U ovom malom mjestu u toku sezone teško je naći radnika jer ih većina odlazi na posao berbe malina u Arilje i Ivanjicu, a neki na Crnogorsko primorje – priča Đurovićeva.

Jedna od žena koja danima bere neven u pitomoj limskoj dolini je i Nada Bradonjić.

– Ovdje sam našla svoje radno mjesto. Radim na okopavanju, plijevljenju i berbi ove biljke. Đurovići mi plaćaju 80 feninga po ubranom kilogramu. Od ovog posla školujem dvoje djece – kaže Bradonjićeva.

Ona objašnjava da neven nije zahtjevna biljka, iako ne voli mnogo kiše i velike suše. Proizvođači sami proizvode sjeme za sjetvu, a s obzirom na to da se bave isključivo organskom proizvodnjom, za prihranu biljke koriste stajsko đubrivo.

Katarina sa ushićenjem priča o gotovo čudotvornim ljekovitim dejstvima nevena. Navodi primjer da je na sajmu u Novom Sadu prodala nevenovu tinkturu za snižavanje holesterola u krvi. Poslije mjesec javio se kupac, koji joj je rekao da je za 20 dana korišćenja tinkture i uz deset dana pauze snizio holesterol za devet jedinica.

Proizvođači

– U BiH se sličnom proizvodnjom bavi još jedan poljoprivrednik u Travniku. Od ovog se može pristojno živjeti, ministarstvo obezbjeđuje i određene stimulacije, ali naša opština nam na ovakav način još nije pomogla – kaže Katarina Đurović.

(Glas Srpske)