Mora se poštovati procedura

17. avgusta 2011. 058.ba

konferencija_za_medijeDanas je u Foči održana konferencija za medije povodom aktivnosti Vlade RS za izbor strateškog partnera za realizaciju hidroenergetskog sistema Gornja Drina i izgradnje četiri hidroelektrane na području opštine Foča ( HE Buk Bijela, HE Foča, HE Paunci, HE Sutjeska).

Predsjednik Skupštine opštine Foča Lutvija Šukalo rekao je da će vanredna sjednica lokalnog parlamenta, po ovom pitanju, biti održana u narednih nekoliko dana, i ako Vlada RS ponovo zaobiđe lokalnu zajednicu biće raspisan referendum na kojem će se građani izjasniti.

– To je jedino ispravno rješenje, ako građani žele gradnju mi nemamo ništa protiv- rekao je Šukalo.
O promjenama nakon gradnje jednog ili više hidronergetskih objekata govorila je Olivera Elez zamjenik načelnika opštine Foča.

– Izgradnja objekata na rijekama podrazumjeva promjene koje mijenjaju okruženje u širem prostoru, jer potapa se najplodnije zemljište i infrastruktura koje je stanovništvo razvilo pored tih rijeka, mijenja se brzina vode koja utiče na sastav biljnog i životinjskog svijeta u rijeci. Izgradnjom HE Višegrad u Foči se klima promjenila, sada je vlažnost vazduha svakodnevno preko 90 odsto – istakla je Elezova.

Procedura nije poštovana kaže načelnik opštine Foča Zdravko Krsmanović, jer prije davanja koncesije potrebno je uraditi prostorno – plansku dokumentaciju bilo prostorni plan RS ili opštine, koji do usvajanja prolazi javni uvid, i zatim se radi investiociono tehnička dokumentacija.

– Sva procedura u ovom slučaju je zaobiđena. Nas iritira da neko daje sebi za pravo da koristi naš resurs i pravi velike intervencije na njemu a da nas uopšte ne pita. To nećemo dozvoliti. To se moralo uraditi u proceduri da se donese Regionalni prostorni plan Gornja Drina kao što je Vlada RS već donijela odluku 2009.godine koji bi sagledao uticaj svih hidroenergetskih objekata koji se planiraju graditi u gornjem toku rijeke Drine – rekao je Krsmanović.

Pored ove četiri, Vlada RS je već dala 10 koncesija za izgradnju HE na fočanskim rijekama Bistrici, Govzi, Krupici, Sutjesci i Hrčavci.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: