Na Borikama održana tradicionalna Ilindanska kulturno-zabavna, privredna i sportska manifestacija

03.08.2011.

Od prošle godine, tradicionalni narodni vašar kod crkve Svetih proroka Petra i Pavla u Borikama kod Rogatice prerastao je u dvodnevnu kulturno-zabavnu, privrednu i sportsku manifestaciju pod nazivom „Ilindanski sabor na Borikama“.

Ilindan Borike 2011

Otvarajući ovu izuzetno uspjelu manifestaciju načelnik opštine Rogatica Radomir Jovičić je podsjetio na značaj i velike poljoprivredne i turističke potencijale Boričke visoravni, naglasivši da je cilj lokalne administracije da sličnim manifestacijama pospješe razvoj i ostalih mjesnih zajednica.

Uoči Ilindana, na ljetnoj pozornici je priređeno Ilindansko posijelo, uz učešće oko 300 izvođača iz Istočnog Sarajeva, Mokrog, Bijeljine, Han Pijeska, Rogatice, Foče, Čajniča, Višegrada i Novog Goražda.

Pored folklorista KUD-a „Sretenje“ iz Rogatice i KUD-a „Sveti Pantelejmon“ iz Han Pijeska brojna publika je uživala u tročasovnom programu u kome su učestvovale muške i ženske izvorne narodne pjevačke grupe, instrumentalisti, pjesnici iz Rogatice i Borika, te naerodni guslari.

Na kraju Ilindanskog posijela naastupili su pjevači iz Beograda, Zoran Stojanović i Aleksandra Bursać.

Poslije svete liturgije i litije, te rezanja slavskog kolača, drugi dan Sabora, na Ilindan, otvorena je izložba narodnih rukotvorina. Svoje radove izložile su članice Udruženja „Snop“ i Udruženja žena iz Rogatice, zatim članice sekcije kućne radinosti Srpskog sokolskog društva „Soko“ iz Dobruna kod Višegrada, te monasi manastira „Svetog Save“ iz Gornje Lijeske kod Višegrada, poznatog po manastirskoj radionici specijalizovanoj za izradu svešteničkih i monaških odeždi, crkvenih barjaka i drugih crkvenih predmeta.

u okviru „Ilindanskog sabora“ održan je okrugli sto na temu „Borički plato u Strategiji ruralnog razvoja opštine Rogatica“, kome su prisustvovali i načelnici opština Rogatica i Višegrad, Radomir Jovičić i Tomislav Popović.

Bila je to prilika da se, nakon prezentacije Radovana Rosića, načelnika opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti i njegovih saradnika, promovišu planovi intenzivnijeg razvoja Boričkog platoa, čuvenog po proizvodnji izuzetno kvalitnjetnog krompira, skorpa-kajmaka, uzgoju stoke i ergeli arapskih i bosansko-brdskih konja.

-Prisutni na okruglom stolu dali su dosta kvalitetnih prijedloga, sugestija i mišljenja što će buduću Strategiju ruralnog razvoja naše opštine, a posebno ovog planinskog kraja, učiniti još kvalitetnijom, naglasio je Rosić.

Na kraju okruglog stola priređena je degustacija ovdašnjih poznatih robnih marki: kuvanog krompira i skorupa-kajmaka.

-Već za narednu godinu, u okviru novoformiranog Usdruženja proizvođača krompira“, dobićemo registrovanu robnu marku za naš originalni „Borički krompir“, nakon čega ćemo ga ponuditi najvećim trgovinskim lancima, najavio je pjedsjednik Mjesne zajednice Borike Milenko Šarenac.

Na „Ilindanskom saboru na Borikama“, u prisustvu nekokliko hiljada posjetilaca, u utorak su održana i sportska takmičenja u malom fudbalu, bacanju kamena sa ramena, a organizovane su i tradicionalne pješačke trke.

Organizatori Ilindanskog sabora bili su Mjesna zajednica i Srpska pravopslavna crkvena opština Borike, uz podršku opštine Rogatica i jednog broja sponzora.

(S. Heleta-Slovo)