Bazen na Tjentištu pun fekalnih bakterija

24.09.2011.

Bazen na Tjentištu

Voda na na otvorenom bazenu na Tjentištu kod Foče, jedinom javnom kupalištu u ovoj opštini, nije higijenski ispravna za kupanje jer su u njoj nađeni tragovi fekalija.

– Prema rezultatima koje je dostavio Regionalni zavod za zaštitu zdravlja Foča, mikrobiološkim ispitivanjima vode iz bazena na Tjentištu nađeni su indikatori fekalne kontaminacije te voda nije higijenski ispravna za kupanje – potvrdili su u Zdravstveno-sanitarnoj inspekciji u opštini Foča.

Inspektori su rekli da velike vrućine pogoduju širenju bakterija i posebno naglasili da je bazen na Tjentištu otvorenog tipa sa prilazima sa svih strana, što još više pojačava zagađivanje.

– Na bazenu nema ni tuševa, ne postoje “dez barijere” koje služe za trenutnu dezinfekciju. Hloriše se, ali pošto je veličine 16.000 kvadrata, potrebna je ogromna količina hlora koja ne može da se nabavi – rekli su sanitarni inspektori.

Nije prošlo mnogo vremena od kada je bazen, očišćen, napunjen vodom iz Sutjeske, ali zbog nepažnje kupača došlo je do zagađenja.

Načelnik Infektivnog odjeljenja bolnice u Foči Jelena Firesku-Govedarica pojasnila je da kupanje u higijenski neispravnoj vodi ili slučajno gutanje takve vode može izazvati crijevne bolesti, stomačne tegobe, mučnine, proljev, povišenu tjelesnu temperature i slabost organizma.

– To jednostavno dođe kao da ste se otrovali. Zbog toga je neophodno da se pacijenti, ukoliko primijete simptome, odmah jave radi ukazivanja ljekarske pomoći – apelovala je Firesku-Govedarica.

Direktor Nacionalnog parka “Sutjeska” na Tjentištu Zoran Čančar rekao je da je obaviješten o neispravnosti vode i preduzeće mjere koje su u njihovoj moći.

– Ispraznićemo svu vodu iz bazena, ponovo očistiti, napuniti, u međuvremenu apelovati na kupače i redovno u saradnji sa lokalnim Zavodom za zaštitu zdravlja vršiti analize vode – rekao je Čančar.

Stotine kupača

Proteklog vikenda zabilježen je skoro pa rekordan broj kupača na bazenu na Tjentištu. Većina Fočaka se slaže da bazen izgleda zaprljano, ali da su se ipak kupali u njemu i ne zna da voda nije higijenski ispravna.

– Bio sam protekli vikend, kupao se, nemam do sada nikakvih posljedica, ali ono što se može primijetiti okom je ogromna količina lišća i prljavštine u bazenu – kaže Fočak Srđan Miletić.

(Glas Srpske)