Fabrike u bescenje

26. septembra 2011. 058.ba

Foča-panorama

FOČA – Od ukupno 12 fočanskih preduzeća u kojima je poslednjih godina, zbog besparice, nagomilanih dugova i gubitaka, pokrenut stečajni postupak, sedam je prodato, dok je u pet stečaj još u toku.

Tako su na licitacijama prodati Rudnik mrkog uglja Miljevina, tekstilna preduzeća „Trikotaža“, Fabrika čarapa i „Konfekcija“, Preduzeće za proizvodnju kućnih aparata „Temika“, zatim „Ozren“ i Fabrika za preradu žice „Unis“.

Evidentno je da je većina ovih preduzeća prodata po daleko nižoj ceni od procenjene vrednosti. Primera radi, „Temika“ je bila procenjena na 2.606.000 maraka, a prodata je preduzeću „Pavgord“ za samo 420.000 maraka. Procenjena stečajna masa „Trikotaže“ iznosila je 669.000, a „Pavgord“ je platio 173.000 maraka. Za Fabriku čarapa, koja je bila procenjena na 666.000, plaćeno je 350.000 maraka. „Konfekciju“ je kupio Marinko Pljevaljčić za 120.000, a novi vlasnici „Unisa“ postali su „Siming trejd“ i „Porat“ za 500.000 maraka.

Sudeći po rečima načelnika Odeljenja za privredu i društvene delatnosti opštine Foča Zorana Ćosovića, teško se može očekivati da novi kupci ulože znatnija vlastita sredstva za pokretanje proizvodnje i zapošljavanje radnika, jer u kupoprodajnim ugovorima takve obaveze nema.

U Foči, za sada, najveće nade polažu u Rudnik mrkog uglja Miljevina, koji je nedavno na licitaciji kupila Vlada Republike Srpske za 4.700.000 maraka, budući da je bila njegov većinski vlasnik.

Stečajni postupak u Drvnoj industriji „Maglić“, predratnom privrednom osloncu ove opštine, traje već duže od tri godine, bez vidljivijih rezultata u traganju za strateškim partnerom.

U Zemljoradničkoj zadruzi „Zelengora“ stečajni postupak pokrenut je u aprilu prošle godine, a u pronalaženju strateškog partnera stečajni upravnik zatražio je pomoć od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. U najvećem fočanskom trgovinskom preduzeću „Perućica“ stečaj traje od marta prošle godine.

Nedavno je usvojen stečajni plan koji predviđa selektivnu prodaju imovine procenjenu na devet miliona maraka, nakon čega je najveći objekat ovog preduzeća, zgrada bivše robne kuće „Fočanka“, prodat Trgovinskom preduzeću „Bartula“ iz Sokoca za iznos od 2.400.000 maraka.

Od avgusta ove godine, u stečaju je i Fabrika obuće „Foleda“ u mesnoj zajednici Miljevina.

Stečajni postupak još nije završen u Drvnoj industriji „Maglić“, Trgovinskom preduzeću „Perućica“, Fabrici obuće „Foleda“, „Srbinjeprevozu“ i Zemljoradničkoj zadruzi „Zelengora“. Istovremeno, u onim firmama u kojima je okončan ili je pri kraju teško da se nazire svetlija perspektiva za toliko očekivano zapošljavanje radnika.

(Politika)

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,