Glavni republički pravobranioc Slaobodan Radulja posjetio Foču

27. septembra 2011. 058.ba

Sastanak sa pravobranilaštvom

FOČA – Na današnjem sastanku, Glavnog republičkog pravobranioca Slobodana Radulja sa načelnicima i predstavnicima šest opština regije Gornja Drina, zaključeno je da je saradnja na dobrom nivou, ali je u poslednje vrijeme sve više i više problema na zaštiti imovinskih prava i interesa opština, posebno imajući u vidu broj predmeta i mali broj zaposlenih u sjedištu zamjenika u Foči, u kojem rade svega tri čovjeka.

U cilju zaštite imovine saradnju sa geotskim upravama i sudovima je potrebno poboljšati.

– Danas je nekoliko  pitanja postavljeno za druge institucije, i govoriti sa moje strane o tim institucijama bilo bi neprofesionalno. Kao pravnika čude me neke odluke, i mi stalno ulažemo žalbe na odluke geodetske uprave i na odluke sudova. Čak i najviši rang kao što je Ustavni sud BiH donosi odluke koje su čudne i koje su  van svake pravne prakse, ali jednostavno to je naša stvarnost i mi stalno na to ukazujemo – istakao je danas u Foči Slobodan Radulj Glavni republički pravobranilac.

Problem opštine Foča je to što je njen zakonski zastupnik u pojedinim predmetima sjedište pravobranioca u Trebinju, koje je udaljeno od Foče preko 120 km i  teško je razmjenjivati dokaze i voditi postupke visoke vrijednosti.

– Bilo je riječi i o odnosu sa Republičkom geodetskom  upravom. Katastri koji su smješteni u opštinama sa organima opštine ne komuniciraju na adekvatan način a državnu imovinu ne možemo štititi bez njih. Dogovorili smo da Pravobranilac RS obavi razgovor sa direktorom Republičke geodetske uprave radi usaglašenog i koordiniranog rada i jednoobraznog nastupa – istakao je načelnik opštine Foča Zdravko Krsmanović.

Na sastanku je razmatrana i situacija u kojoj se našla opština Čajniče, gdje je prodata gradska ulica izgradjena prije 30 godina.

– Radi se da su radnici tužili firmu u kojoj su radili. Greškom suda ili katastra, koji nije bio uknjižio ulicu kao ulicu,  Sud je prodao ulicu koja se nalazi u naselju Vakuf. To je za rubriku vjerovali ili ne – rekao je načelnik opštine Čajniče Branko Roljić i dodao da sada opština traži ili da otkupi ilicu ili da se ulica vrati opštini.

Načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović istakao je odličnu saradnju sa Pravobranilaštvom zahvaljujući kojoj je imovina opštine uvećana sa 30.000.000 na 50.000.000 KM.

– Svakako da problema ima i odnose se na nedostatak kadrova u opštini koji bi bolje pripremali predmete – rekao je Popović.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,