Na pomolu hladni radijatori

24. septembra 2011. 058.ba

Na pomolu hladni radijatoriZbog neredovnih platiša grijanja, koji su napravili dug od 110.000 maraka, preduzeće „Monting’s“ otkazalo je usluge grijanja u sve četiri kotlovnice u opštini Foča.

Time je sezona grijanja, koja je gotovo na pragu, postala neizvjesna za korisnike 440 stanova i 35 poslovnih prostora na području ove opštine.

Miomir Savić, vlasnik preduzeća „Monting’s“ iz Foče, kaže da je glavni razlog otkazivanja usluga loša naplata i veliki broj dužnika. Kvalitet grijanja je bio sasvim zadovoljavajući, nije dolazilo do prekida i to, kako kaže, nisu razlozi loše naplate.

– Tužili smo sve neplatiše, ali naplatu dugovanja nema šanse da možemo izvršiti, i to ne samo iz prošle već i iz prethodnih godina, a dugovi su sve veći – objasnio je Savić.

Do sada je preduzeće „Monting’s“ zbog neplaćanja tužilo oko 150 korisnika, a procenat nenaplativosti je 25 odsto.

Na pitanje ko su najneredovnije platiše, Savić nije precizno odgovorio, ali je rekao da su to oni korisnici koji sasvim sigurno mogu da plate. Međutim, istakao je da su najredovnije platiše penzioneri.

Todor Mihajlović, predsjednik ZEV-a u jednoj od zgrada u naselju Samoborska, rekao je da stanari ovog naselja najviše zamjeraju „Monting’su“ što je tridesetak dana pred sezonu grijanja otkazao pružanje usluga.

– Ugovor je bio potpisan na pet godina, a preduzeće je ispalo nekorektno i nije na vrijeme dostavilo sve potrebno o raskidu ugovora, te nas dovelo u nezavidnu situaciju. Svjesni smo da ima problema zbog neplatiša, ali nije trebalo da prekine ovako – smatra Mihajlović.

Razlog što „Monting’s“ nije ranije obavijestio korisnike je, kako kaže Savić, taj što je čekao i nadao se da će sud u Foči riješiti i izvršiti naplate, ali sud je, kako smatra, neefikasan i spor. Dodao je i da je jedan mjesec sasvim dovoljno vrijeme da zajednice etažnih vlasnika nađu nekog drugog pružaoca usluga grijanja.

U Osnovnom sudu u Foči potvrdili su da je preduzeće „Monting’s“ podnijelo određen broj prijedloga za izvršenje naplate zbog neizmirenja obaveza po osnovu isporuke toplotne energije i da su sva rješenja za te prijedloge donesena.

– Postupak kompletne naplate dugovanja je u toku, ali može se desiti da traje dugo i sporo. Zakon o izvršnom postupku je predvidio da se ta naplata može obaviti na više načina, blokadom sredstava izvršenika kod odgovarajućih banaka, blokadom na platama ukoliko su izvršenici zaposleni ili zapljenom i prodajom pokretnih stvari – rekao je sudija u Osnovnom sudu u Foči Ermin Korda.

Jedan od stanara u naselju Samoborska, Igor Janković, kaže da zbog nesavjesnih platiša ispaštaju svi ostali.

– Svi ovi koji ne plaćaju, kada bi definitivno bilo grijanje prekinuto, našli bi novac da kupe drva, a svoje redovne obaveze ne mogu da isplaćuju – rekao je Janković.

Stanari Samoborske, Gornjeg polja i dva naselja u centru grada poslaće ponude drugim preduzećima i trenutno pregovaraju sa njima kako bi se problem riješio na vrijeme.

Loše kotlovnice

Osim što su kasno obaviješteni o otkazivanju grijanja, stanari naselja Samoborska žalili su se da su kotlovnice u ovom naselju u vrlo lošem stanju, a dva kotla u kvaru. U preduzeću „Monting’s“ kažu da su sve četiri gradske kotlovnice stare i u lošem stanju, pa su ih popravljali.

– Po ugovoru između ZEV-a i „Monting’sa“ stoji da je preduzeće u obavezi da izvrši remonte kotlova, a da sve dijelove nabavi ZEV. Sve ću kvarove otkloniti i remontovati kotlove, te regulisati troškove energije – rekao je Savić.

(Glas Srpske)

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,