Posjeta ambasadora Češke Republike

26. septembra 2011. 058.ba

Foča - Sat kula

FOČA – U opštini Foča danas je boravio ambasador Češke Republike Tomaš Sunjog. Sa načelnikom opštine Foča, Zdravkom Krsmanovićem, i predsjednikom SO Foča, Lutvijom Šukalom, je obišao objekat Sat kule, u koji je ambasada Češke uložila 6.500 evra za satni mehanizam.

– Ovo je bio jedan dobar projekat koji je opština Foča kandidovala prošle godine. Od pristiglih 190 aplikacija, odabrali smo deset. BiH je jedna od pet prioritetnih zemalja za Češku Republiku i svake godine za projekte uložimo od 2.000.000 do 2.500.000 evra – istakao je ambasador Tomaš Sunjog.

Uređenje prostora oko Sat kule finansirala je opština Foča.

– Prijeka čaršija ima posebnu vrijednost jer se u njoj nalazi više kulturno – istorijskih spomenika među kojima je i Sat kula. Inače, sam položaj i arhitektonska cijelina Prijeke čaršije čini pravu kulturno – istorijska vrijednost. Mi do sada nismo imali podršku entiteskih, ni državnih, institucija, ali ćemo iz budžeta opštine učiniti sve da objekte rekonstruišemo i uredimo – istakao je načelnik opštine Foča Zdravko Krsmanović.

Direktorica Turističke organizacije opštine Foča, Dragana Ivanović, je rekla da je ponovo na javni poziv Češke ambasade aplicirala projekat uređenja Pješčanih piramida koji traje do 7. oktobra.

Sat kula u Foči je stara 253 godine i jedna je od najstarijih kulturno – istorijskih spomenika u BiH. U knjigama je zabilježeno da je sagrađena 1758. godine u znak odanosti i zahvalnosti narodu odakle potiče. Dubrovačka kneževina je poklonila trgovačkom centru u Foči prvi satni mehanizam još 1493. godine i taj se satni mehanizam čuvao da bi po izgradnji Sat-kule 1758. godine bio ugrađen u njoj kao mjerač vremena i prolaznosti. Sat – kula sagrađena je od kamena u obliku četvrtaste prizme, visoka je 20 metara i pokrivena šatorskim krovom. U kulu se ulazi na metalna vrata visoka devedeset centimetara, a do satnog mehanizma vode drvene stepenice. Satovi su smješteni ispod samog krova kule i okrenuti su na četiri strane.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,